open-navfaktor-logo
search
Idu u opoziciju
Šarović: Dodikova ponuda SDS-u je ponižavajuća
Šarović smatra da će SDS biti u opoziciji, odnosno da će najveći dio SDS-a biti u opoziciji
13.11.2018. u 13:29
get url
text

- Poziv tipa "možemo sarađivati sa SDS-om, ali samo sa onim za koga Milorad Dodik kaže da je patriota, da je dobar, da je radio u interesu Republike Srpske", za mene, kao i za većinu u SDS-u je potpuno neprihvatljiv. To je ponižavajuće - rekao je član Predsjedništva SDS-a i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Kako sada stvari stoje, Šarović smatra da će SDS biti u opoziciji, odnosno da će najveći dio SDS-a biti u opoziciji.

- Ne mogu da govorim u ime SDS-a, nego samo o svojoj ličnoj procjeni. Očito da proces ide u tom pravcu da će SDS ili njena većina biti u opoziciji. Nema prostora ili ga ja sada ne vidim, za nešto što se nazivalo "velika koalicija" ili neki veliki savez iako je bilo zagovornika i za tako nešto. Za tako veliku koaliciju ključnih aktera u RS-u potrebno je da neko zada cilj te velike koalicije. No, to se nije desilo - kaže Šarović za BHT1.

Mirko Šarović smatra da ambijent kakav je u RS-u nije dao dovoljno prostora na izborima za one političke poruke koje je nudio SDS, a to su prije svega ekonomska pitanja, razvoj, napredak, zapošljavanje.

- Naši konkurenti, oličeni u SNSD-u i njenom predsjedniku Miloradu Dodiku, akcenat su dali, prije svega, na nacionalne teme i po ko zna koji put očito je da su ta pitanja dobila prednost u odnosu na ova pitanja koja smo mi nudili. Daleko od toga da jedan značajan broj građana nije dao podršku našoj politici, ali u ovoj politici u kojoj dominiraju neka statusna pitanja u Republici Srpskoj, pitanja opstanka, sigurnosti i autonomnosti RS-a su dobila primat - kaže Šarović.

Govorio je i o tome da je predlagao da u savez koji je predvodio SDS uđu i neki druge političke partije, kako bi na izborima bila ostvarena pobjeda, te da je prije svega mislio na Demokratski narodni savez (DNS), zbog programa ove stranke koji može imati zajednički imenitelj sa programom SDS-a. Ipak, kontakti dvije stranke nisu urodili savezništvom.

- Ne mogu da kažem da su to bili potpuno tranparentni i otvoreni razgovori, ali bili smo u stalnoj komunikaciji. Taj savez bilo je teško postići prije izbora. Prostor se ostavljao nakon općih izbora i ja i danas mislim da je trebalo više učiniti da u ovaj savez pridobijemo još nekog kao što je to DNS - rekao je između ostalog Šarović u intervjuu "Jedan" koji će biti emitiran u četvrtak u 20 sati na progamu BHT1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.