open-navfaktor-logo
search
Osipa se većina
Šarović: Srušit ćemo Dodika prije izbora, pokušaj rušenja Vučića mu je greška
Procjenjujemo da je unutrašnja kohezija unutar vladajućih stranaka u RS-u slaba i da postoji mnogo nezadovoljnih, ne samo među onim preletačima iz opozicije, već i kod stalnih partnera Socijalističke partije, DEMOS-a, Selakove Socijalističke partije... - izjavio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.
12.02.2021. u 10:43
get url
text

Dodaje kako procjenjuju i da je ovo najbolja prilika za smjenu postojeće vlasti te da misli kako su 42 zastupnika za opoziciju dostižna. To je, kako je naveo, moguće u 2021. godini.

- Ovu tvrdnju temeljim na tome da vlast u RS-u nema više toliku podršku zastupnika i da se kruni ta dvotrećinska većina. Utjecaj aktuelne vlasti u društvu slabi i ta kohezija među njima slabi. Mnogo je nezadovoljstva i neke stvari će se očito dešavati u narednih nekoliko mjeseci - kazao je Šarović.

Kaže da će do većine u Skupštini doći pomoću stranaka iz vlasti, sa kojima pregovara.

- Svakako je bilo pregovora. Mi ne bismo ulazili u bilo kakav proces po ovom pitanju, a da nismo eventualno razgovarali sa potencijalnim partnerima koji su trenutno u vlasti. Mi nemamo mogućnosti da dođemo do ta 42 zastupnika ako ne razgovaramo sa onima koji bi napustili trenutnu vlast. Sada je najzrelija situacija za tako nešto - pojasnio je Šarović.

On je naveo da su na pragu dogovora sa nekim strankama iz vlasti, a ne samo sa pojedincima.

- Ovo o čemu govorim odnosi se na razgovore sa političkim strankama. Imamo razgovore sa njima - rekao je Šarović.

Smatra da će SNSD biti najslabiji 2022. godine.

- Akcije im rapidno padaju iz mjeseca u mjesec i ne ide im na ruku mnogo toga. Oni su bili bezbrižni, a sada se bave sami sobom. Pravi su ratovi među njima. Na udaru su preletači. Prvi čovjek SNSD-a je u konstantnim problemima i napravio je niz grešaka u posljednje vrijeme - rekao je Šarović.

Šarović je kazao da je jedna od Dodikovih grešaka bio pokušaj rušenja Vučića i iznio svoja saznanja na tu temu.

- Dodik je precijenio svoju snagu. Možda je to tinjalo i utjecalo na to da to povjerenje nije na najvišem nivou i to je moja lična impresija. Spekuliše se oko toga da je možda previše pustio pipke i počeo da solira i pravi vlastite kombinacije kada je u pitanju izbor patrijarha, što je po meni nešto što nije trebao da radi - rekao je Šarović, saopćio je SDS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.