open-navfaktor-logo
search
Specijalni izvjestilac
Sarrazin u Beogradu: Moguće samo punopravno članstvo zemalja zapadnog Balkana u EU
Specijalni izvjestilac Njemačke za zapadni Balkan Manuel Sarrazin izjavio ja danas da se Njemačka zalaže za punopravno članstvo zemalja zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EU) i dodao da odbacuje mogućnost da te zemlje budu članovi drugog reda ili u nekoj vrsti partnerstva sa EU-om.
10.05.2022. u 13:20
get url
text

On se tokom obraćanja na skupu Evropskog pokreta u Srbiji osvrnuo na prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da bi trebalo formirati novu političku organizaciju koja bi okupila evropske zemlje koje dijele EU vrednosti, ali nisu dio te organizacije.

- Ne mogu da zamislim da bi projekat priključenja zapadnog Balkana EU-u mogao da bude funkcionalan i u potpunosti uspješan ako građani zapadnog Balkana ne budu punopravni i sa istim pravom glasa kao svi ostali građani EU-a. Ne želim da vjerujem da bi iko želio da postane drugorazredni član EU-a. Mislim da je stvar poštovanja da EU poruči građanima zapadnog Balkana da želi da oni budu punopravni građani EU-a, a ne drugorazredni ili privilegovani partneri - rekao je.

On je naveo da treba da bude jasno da EU želi da građani zapadnog Balkana budu "dio porodice" jer su, kao ljudska bića, već jednaki sa ostalim građanima EU-a. Govoreći o odnosima Beograda i Prištine istakao je da je normalizacija dijaloga "neophodan korak" na putu ka EU-u i istakao da to važi za obje zemlje.

Naveo je da je interes i Srbije i Kosova da pruže nešto, a ne da se vode logikom da ne žele da pruže ništa, jer ni suprotna strana ne pruža ništa. Ocijenio je da će ukoliko jedna strana pruži nešto time izvršiti pritisak na drugu stranu da također pruži nešto, i da EU pokušava da ukaže na to i Beogradu i Prištini. Naglasio je da nije taktički pametno to što se Beograd i Priština uvijek žale na uvjete pregovora.

- Uvjeti su takvi da EU želi od obje strane da normalizuju dijalog. Takvi uvjeti i puna posvećenost (specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava) Lajčaka se neće promijeniti, a ako se strane ne budu držale procesa to neće biti zbog Lajčaka, već zbog političke volje u Beogradu i Prištini. Zato je potrebno da nam pruže nešto. Ako ne shvataju da je sada pravi momenat za to, možda vam nije sasvim jasno ono što svi vide - da su se stvari promijenile - rekao je Sarrazin.

Istakao je da bi prvi koraci ka kredibilnom proširenju EU-a bilo otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i vizna liberalizacija za Kosovo. Od crnogorske vlade, rekao je, očekuje se da učini još više, iako je jasno da novoj manjinskoj vladi neće biti lako da pruži više.

Međutim, sada je šansa da crnogorska vlada pokaže posvećenost reformama, dodao je Sarrazin i naveo da će novoj crnogorskoj vladi biti pružena prilika da isporuči pozitivnu agendu kako bi se ta zemlja lakše priključila EU-u.

Sarrazin je rekao da ne može da procijeni da li će mlade generacije na zapadnom Balkanu učiniti nešto više da se društva u kojima žive promene ili su mlade generacije još više zaglavljene u uzajamnim netrpeljivostima iz prošlosti u odnosu na starije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.