SARTR: Predstava “Tramvaj zvani žudnja“ sutra na sceni

Objavljeno: 09.01.17 u 11:31

Drama “Tramvaj zvani žudnja“, napisana 1947. godine, možda je i najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tennessee Williamsa.

Popularnost širom svijeta stekla je istoimenom filmskom adaptacijom režisera Elia Kazana iz 1951. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Marlon Brando i Vivien Leigh. Također, po motivima ovog dramskog teksta Woody Allen, 2013. godine, stvara film “Blue Jasmine“.

Predstava koja se i nakon više od pet decenija čini aktualnom, dio je zasebnog teatarskog programa “Teatarski opservatorij”, a koji je Sarajevski ratni teatar pokrenuo s ciljem afirmiranja mladih umjetnika/ica, glumaca/ica i reditelja/ica, piše Fena. 

Predstava  je nastala kao diplomski rad Dine Mušanović na predmetu “Gluma“ na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, pod mentorstvom profesora Alena Muratovića.

 U predstavi igraju : Dina Mušanović, Staša Dukić, Igor Skvarica, Alban Ukaj

Dramaturg je Adnan Lugonić, kostimografiju potpisuje Lejla Hodžić, dizajn plakata  Haris Jusović

Na prošlogodišnjem Internacionalnom teatarskom festivalu MESS predstava je dobitnik nagrade “Rejhan Demirdžić” za najboljeg mladog glumca,  koja je pripala Staši Dukić. Predstava je također gostovala i na Internacionalnom festivalu studentskih i diplomskih predstava Your Chance u Moskvi.