VEZANI TEKST - Čović u razgovaru s Varhelyijem kazao da je potrebno provesti izbornu i ograničenu ustavnu reformu

- Što se tiče Srednje Bosne tu je posao završen. Mislim da ćemo iduće sedmice na Skupštini i potvrditi Vladu SBK. Za područje Kantona 10, gdje tri hrvatske stranke imaju većinu mislim da ćemo napraviti zajedničku Vladu. U tom pravcu sada idu razgovori. Kada je u pitanju HNK, naša kantonalna struktura razgovara s predstavnicima svih stranaka koje čine parlamentarnu skupštinu ovdje – poručio je Čović nakon konstituirajuće sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Dodao je kako je cilj do kraja iduće sedmice definirati odnose u HNK-u, dok bi zadnje sedmice u maju trebali usaglasiti resore i dogovoriti imena.

- Bitno je imati 20 ruku podrške, odnosno dvotrećinsku većinu. Znam pogriješiti u tim rokovima jer želim biti proaktivan, ili kako vi kažete preoptimističan, ali sasvim je realno u narednih 20-ak dana da sve vlade budu imenovane – smatra predsjednik HDZ-a BiH.

Usaglasiti stavove i zakone

Podsjetio je na to da su pet predsjednika stranaka, a među njima i Milorad Dodik, bili sudionici na sastanku s evropskim povjerenikom za proširenje Oliverom Varhelyijem, gdje su bili prisutni i predstavnici Evropske unije, kao i predsjedavajuća Vijeća ministara.

- Dogovorili smo jako puno stvari, kao i ovaj dio koji mora biti završen u ovoj godini što se tiče izbornog zakonodavstva – podvukao je on.

Čović je istaknuo kako bi brzo trebao biti domaćin u Mostaru predstavnicima SNSD-a i "Trojke", a kako bi usaglasili stavove i zakone koje treba usvojiti u Vijeću ministara, ali i da bi razgovarali o aktivnostima u Vladi FBiH.

- Naša prva aktivnost bit će okrenuta ispunjavanju uvjeta za integracijski proces. To je 14 uvjeta, među kojima je Izborni zakon – istaknuo je.

Na zajedničkom sastanku na kojem su bili svi oni koji, kako je rekao Čović, formalno popunjavaju mehanizme koordinacije u BiH, odnosno svi kantonalni i entitetski premijeri i predstavnici parlamentarnih skupština, što je mehanizam koordinacije koji je 2015. godine bio uvjet za predavanje zahtjeva za kandidatski status, dogovoreno je da će na tom nivou organizirati zajednički sastanci i rješavati zakoni jedan po jedan.

- VSTV je već završio svoj put, a u idućih mjesec dana ide čitav paket zakona. Tako ćemo politički otvoriti vrata i onda nećemo imati rasprave u Vijeću ministara, nego će se govoriti o tome je li zakon dobar ili nije dobar i može li biti bolji – naglasio je Čović.

Unutarstranačke aktivnosti

Na konstituirajućoj sjednici danas su, kako je kazao Čović, informirali kolege o dolasku evropskog povjerenika za proširenje Olivera Varhelyija te o projektima koje su tada dogovorili.

VEZANI TEKST - HDZ-ov Bošković: Vlada HNK najkasnije za dvije sedmice, čekamo očitovanje SDA

- Mislim da će se neke slične aktivnosti raditi zajedno s partnerima američke i evropske administracije u narednih desetak dana. Ulazimo u jedan paralelan proces, odnosno dok izvršna i zakonodavna vlast ubrzavaju svoje aktivnosti, da onaj politički set odgovornosti koji stoji za ovu godinu privedemo kraju, a ima ih jako puno. Nama je ključno izborno zakonodavstvo – zaključio je Čović.

Kada su u pitanju stranačke aktivnosti, predsjednik HDZ-a je kazao da bi do kraja juna trebali završiti najveći dio unutarstranačkih izbora u temeljnim organizacijama, općinskim i gradskim, dok bi se do kraja jula trebale potpuno završiti unutarstranačke aktivnosti, odnosno ciklus izbora u HDZ-u za naredni četverogodišnji mandat.