open-navfaktor-logo
search
Evropski standardi
Sattler pozvao na izmjenu izbornog zakonodavstva
Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini ukazali su na današnjoj sjednici Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva na potrebu za suštinskim promjenama u cilju jačanja demokratije jer su izbori osnova svakog demokratskog društva.
02.06.2021. u 10:38
get url
text

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler pozvao je članove Grupe da rade na izmjeni izbornog zakonodavstva u smislu omogućavanja implementacije presuda Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava, kao i preporuka OSCE-a i ODIHR-a te Venecijanske komisije.

To je važno uraditi kako bi se vratilo povjerenje građana u izborni proces, kao i da on bude u skladu s evropskim standardima jer su uočene brojne i velike manjkavosti tog procesa.

- Prebrojavanje svakog glasa bez manipulacije obaveza je svih odgovornih. Nema razloga da se ne urade izmjene izbornog zakonodavstva na koje su i posmatrači na izborima ukazivali više puta - podvukao je.

Napomenuo je da je popunjavanje biračkih odbora jedan od problema koje je potrebno adresirati, tu su i tehnološka rješenja koja bi osigurala veću transparentnost, kao i obuka ljudi uključenih u izborni proces i sve su to promjene koje trebaju osigurati efikasnost izbornog sistema.

Članovima Interresorne radne grupe obratio se i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson koji je napomenuo da se ne očekuje da će sve biti odjednom riješeno, ali je potrebno posvetiti se promjenama koje imaju šansu za implementaciju.

S obzirom na ograničeno vrijeme ove godine kada bi trebale biti urađene izmjene izbornog zakonodavstva, Nelson je podsjetio da sve što predloži Interresorna radna grupa bit će predmet rasprava u Parlamentu BiH.

- Važno je osigurati da se spriječe pokušaji da se rade reforme koje će izborni proces vratiti unazad i učiniti ga manje transparentnim - podvukao je.

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec u obraćanju članovima Grupe najavila je da će nastaviti pružati stručnu, tehničku i logističku pomoć u zahtjevnom procesu izmjena i u radu grupe u svim fazama kako bi to dovelo do uspješne završnice.

Kazala je da je Misija OSCE-a već ranije mnogo radila s predstavnicima Centralne izborne komisije (CIK), koji nisu dio ove Interresorne radne grupe, na izmjenama podzakonskih akata što je u nadležnosti CIK-a.

Pozvala je stoga da oni budu uključeni i u ovu grupu, dodajući da CIK mora učestvovati u radu Interresorne radne grupe jer je u pitanju institucija koja će provoditi sve reforme koje se donesu, a i njihovo znanje bilo bi korisno za donošenje boljih rješenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.