open-navfaktor-logo
search
The Washington Post
Saudijski princ Mohammed optužen za plan zatvaranja novinara Khashoggija
"The Washington Post" objavio je vijest da američke obavještajne službe posjeduju presretnute razgovore u kojima saudijski zvaničnici govore o planu da se Khashoggi namami da se vrati u Saudijsku Arabiju, nakon čega bi bio pritvoren
11.10.2018. u 08:54
get url
text

Prvi prijestolonasljednik Saudijske Arabije princ Mohammed bin Salman suočen je s optužbama za plan da u Saudijsku Arabiju dopremi, a zatim i uhapsi nedavno nestalog novinara Jamala Khashoggija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast u Saudijskoj Arabiji, a posebno princ Mohammed.

"The Washington Post" objavio je vijest da američke obavještajne službe posjeduju presretnute razgovore u kojima saudijski zvaničnici govore o planu da se Khashoggi namami da se vrati u Saudijsku Arabiju, nakon čega bi bio pritvoren.

Bliski Khashoggijevi prijatelji tvrde da su mu bliski saradnici princa Mohammeda u protekla četiri mjeseca nudili zaštitu i dobar posao po povratku u domovinu.

Isti izvor javlja da je Khashoggi bio skeptičan i jednom od prijatelja je kazao kako ga saudijske vladi vjerovatno ne bi zaštitile.

-Rekao mi je da nikako ne vjeruje zvaničnom Rijadu - kazao je Khaled Saffuri, američko-arapski politički aktivist.

Nestali Khashoggi sarađivao je i s brojnim arapskim medijima, uključujući i reformistički list "Al-Watan".

Posljednji tekst "The Washington Posta" izazvao je brojne komentare, ali i pitanje da li je američka administracija trebala upozoriti Khashoggija za informacije o presretnutim razgovorima saudijskih zvaničnika.

U Turskoj je pokrenuta istraga o njegovom nestanku, a reporter agencije Reuters ranije je javio da je Khashoggi ubijen u konzulatu nakon što je nekoliko dana proveo kao zatočenik. Istu tvrdnju objavila je i Asocijacija turskih i arapskih medija, iz koje tvrde da imaju i dokaze.

Konzulat Saudijske Arabije ranije je na Twitteru objavio poruku u kojoj odbacuje navode o ubistvu novinara u konzularnom kompleksu.

 Iz Ministarstva vanjskih poslova Turske danas je saopćeno da će u okviru istrage biti pregledana i unutrašnjost kompleksa saudijskog konzulata, za šta je upućen i službeni poziv od vlasti Saudijske Arabije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.