open-navfaktor-logo
search
"Nismo mi, sud je..."
Savčića pustili da pobjegne, snimak ispitivanja "ispario", samo je Gordana Tadić još tu i reprizira saopćenja
Skoro dva mjeseca nakon što je Milomir Savčić, optužen za genocid u Srebrenici 1995. godine, "nestao" neposredno nakon što mu je Sud Bosne i Hercegovine odredio pritvor zbog kršenja ranije izrečenih mjera zabrane, niko od nadležnih, barem zvanično, ne zna gdje se on nalazi.
28.09.2021. u 12:15
get url
text

I kao da to nije dovoljno, jutros se pojavila informacija da osim što nema Savčića, nema ni izjave koju je dao u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, odakle je misteriozno nestala.

Za Savčića se opravdano sumnja da je poput brojnih svojih prethodnika osumnjičenih ili optuženih za najteže oblike ratnih zločina tokom agresije na BiH spas potražio u susjednoj Srbiji.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, jutros se, a kako navode "povodom više medijskih upita povezanih sa predmetom protiv Milomira Savčića", oglasilo na način da je repriziralo saopćenje dato 10. augusta, odmah nakon što je konstatovano da se Savčić ne nalazi na adresi stanovanja.

Za sve okrivljuju Sud Bosne i Hercegovine koji nije zadržao Savčića nakon što je u toj instituciji održano ročište na kojem su Tužilaštvo i odbrana raspravljale o prijedlogu pritvora za Savčića.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH: Sud je trebao narediti Sudskoj policiji da zadrži Savčića

- Prilikom izjašnjenja opravdanosti mjera zabrane, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 02.8.2021. godine podnijelo prijedlog Sudu Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora prema optuženom, a zbog kršenja mjere zabrane komuniciranja sa printanim i elektronskim medijima koja mu je bila određena rješenjem Suda. Postupajući tužilac je, kako u prijedlogu tako i na ročištu koje je Sud održao dana 09.8.2021. godine, u prisutnosti optuženog Savčić Milomira i njegovog branioca detaljno obrazložio razloge za određivanje pritvora. Nakon završenog ročišta Sud je upoznao prisutne stranke da će o odluci po prijedlogu biti naknadno obaviještene.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine se, kao stranka u postupku, ne može smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog do donošenja odluke po prijedlogu te na takav način obezbijedio izvršenje rješenja o određivanju pritvora koje je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo istog dana u 15.30 časova. S tim u vezi, a za sve dalje informacije možete se obratiti Sudu BiH - navodi se u reprizi saopćenja Tužilaštva BiH od 10. augusta ove godine.

VEZANI TEKST - Sud BiH pojasnio zašto nisu zadržali Savčića do donošenja odluke o pritvoru

Sud BiH je ranije pojasnio da je Savčić na ročište došao sa slobode, da su mu bile određene mjere zabrane između ostalih i zabrana putovanja uz oduzimanje dokumenata, kao i da Tužilaštvo u svom prijedlogu pritvora nije spomenulo opasnost od njegovog bjekstva, niti je po tom osnovu predložen pritvor. 

- Sud još jednom podvlači da Tužilaštvo BiH nije predložilo određivanje pritvora zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, niti su Sudu dostavljeni dokazi koji ukazuju na takvu opasnost, pa Sud nije ni zadržao optuženog nakon ročišta, a do odluke Suda - naveli su tada iz te pravosudne institucije.

Tužilaštvo BiH, međutim, nije našlo za shodno da se oglasi o brojnim medijskim napisima koji su se pojavili nakon što je Savčić "ispario s lica zemlje", a koji se odnosi na niz, u najmanju ruku, čudnih okolnosti u vezi sa samim pojavljivanjem Savčića u Tužilaštvu BiH, koji se dobrovoljno pojavio dan pred hapšenje koje je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) naložio postupajući tužilac Predrag Tomić.

VEZANI TEKST - Ured disciplinskog tužioca će formirati predmet o "stopiranju" hapšenja Savčića

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća najavio je da će formirati predmet protiv nepravosnažno smijenjene glavne državne tužiteljice Gordane Tadić za koju je portal Istraga napisao da je lično stopirala slanje naloga za hapšenje Savčića. Nakon toga mu je, navodno, posredstvom Milorada Kojića, direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, javljeno da mu se sprema hapšenje i sugerirano da se sam sa advokatom pojavi u Tužilaštvu i "dobrovoljno" izjasni na okolnosti koje mu se stavljaju na teret.

Ovaj portal je, podsjetimo, objavio i snimke razovora, odnosno dogovora Kojića i Savčićevog advokata Miodraga Stojanovića, a čiju autentičnost niko nije demantirao. Tužilaštvo se, naravno, ni o tome nije oglasilo niti je eventualno najavilo pozivanje Kojića ili Stojanovića i njihovo ispitivanje na te okolnosti, odnosno istraživanje "curenja" informacije o Savčićevom hapšenju.

Nisu se oglasili ni povodom jutros objavljene informacije da je osim samog Savčića, "u havu ispario" i snimak njegovog famoznog ispitivanja u Tužilaštvu, a o čemu je, navodno, tužilac Tomić sačinio i službenu zabilješku, pa je tako javnost ostala uskraćena za informaciju da li je i za to eventualno odgovoran Sud Bosne i Hercegovine.

Indikativno je i to da, iako je Sud BiH 10. augusta naredio raspisivanje međunarodne potjernice za Savčićem, ona još nije objavljena na zvaničnoj stranici Interpola.

VEZANI TEKST - Naredio granatiranje Kapije: Đukić i dalje zvanično nesposoban za suđenje

Poučeni ranijim iskustvom, znamo i da ukoliko se Savčić i "ukaže" u Srbiji, nema apsolutno nikakve šanse da će ga tamošnje vlasti isporučiti Bosni i Hercegovini. Sve i da to nije i zvanično, u kamere, kazao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

U tom slučaju vjerovatno bi bili pokrenuti famozni sporazumi, protokoli i ostale međunardone pravne zamrzlame, po kojima bi Srbija preuzela gonjenje Savčića. A kako to u praksi izgleda najbolje pokazuje dokle se stiglo s gonjenjem Novaka Đukića, kojeg je Sud BiH još 2014. osudio na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim da je naredio granatiranje Tuzlanske kapije u kojem je poginula 71 mlada osoba.

I on je, baš kao i Savčić, da parafraziramo direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića, "krvav do ramena izašao s rukama u džepovima iz BiH i zauvijek se sklonio od krivičnog progona".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.