open-navfaktor-logo
search
Uz vježbanje
Saveznici u teškoj misiji: Znate li koji začini vam pomažu u gubljenju viška kilograma?
Znamo da je za zdrav život i fit liniju potrebno vježbanje i pravilna i izbalansirana prehrana. No, mnogi nisu svjesni koliko je važna uloga začina u kuhanju, te da oni mogu biti naši veliki saveznici u nastojanju da izgubimo višak kilograma.  
29.05.2020. u 09:11
get url
text

Začini su dobri ne samo zato što daju jelima ukus, kiselost ili pikantnost, već mogu značajno ubrzati metabolizam. Naravno, oni nisu rješenje za dilemu "šta jesti da bi se smršalo", ali redovno konzumiranje određenih začina pomaže u borbi protiv viška kilograma.

Jedan od njih je korijander. Prema glavnim studijama, ovaj začin tipičan za indijsku kuhinju, može značajno ubrzati metabolizam. Nezaobilazan je u salatama, dodaje se supama, jelima od mesa i povrća. Listovi korijandera se dosta koriste u Latinskoj Americi, posebno u Meksiku, gdje se zovu cilantro. Zato se u mnogim američkim državama korijander naziva čak i "meksičkim peršunom".

Sljedeći začin koji nam pomaže u mršanju je kardamom. Nekoliko naučnih studija sprovedenih na pacovima pokazalo je da redovna upotreba kardamoma snižava šećer u krvi i pomaže u uklanjanju LDL, ili "lošeg" holesterola iz organizma.

Kurkuma je također dobra, jer ubrzava metabolizam gotovo odmah nakon što uđe u naše tijelo. Uz to, njena konzumacija se smatra pouzdanim načinom izbjegavanja debljanja nakon stroge dijete, što su dobre vijesti za one koji su smršali i plaše se da opet dobiju kilograme.

Za dobru liniju svakodnevno konzumirajte cimet. Studije su dokazale da uzimanje samo četvrtine čajne kašičice cimeta ubrzava metabolizam i poboljšava sposobnost tijela da prerađuje šećer. Pored toga, cimet je odličan digestiv, pomaže brzoj apsorpciji hrane, povećava nivo energije i koncentraciju i također pomaže u sagorijevanju kalorija. U čajnoj kašičici mljevenog cimeta ima onoliko antioksidanasa koliko i u 150 grama borovnica, a po zasićenosti polifenolima nadmašuje sve ostale začine. Cimet je bogat kalijumom, manganom, gvožđem, bakrom, selenom i cinkom, vitaminima A, B1, B2, B9, C, E, K.

 

Posljednji, ali ne i manje važan je đumbir. On je podjednako efikasan u svježem i sušenom obliku. Ubrzava metabolizam, suzbija snažan apetit i izuzetno je koristan za imunitet. Đumbir sadrži veliku količinu magnezijuma, koji pomaže u uklanjanju toksina iz organizma. Još jedan prijatan "sporedni" efekat đumbira je da se nosi sa morskom bolešću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.