navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisno

Savjeti ljekara: Zašto trebate piti sok od narandže ujutro?

Ako ste ikada oklijevali uživati u soku od narandže ujutro jer ste čuli da biste trebali izbjegavati sve namirnice koje sadrže šećere, osim u slučaju da je taj savjet potekao od vašeg ljekara, vjerovatno biste to trebali zanemariti. Ispostavilo se da pijenje 100-postotnog soka od naranče (kao i drugih 100-postotnih sokova od citrusa) zapravo može koristiti vašem zdravlju na više načina nego što mislite.

Objavljeno: 09.08.2022. u 21:32
get url
text

Registrirani dijetetičari kažu da zahvaljujući hesperidinu, antioksidansu koji se nalazi u agrumima poput narandži, ispijanje 100-postotnog soka od narandže zapravo može smanjiti rizik od srčanih bolesti, poboljšati zdravlje vaše krvi i smanjiti hroničnu upalu.

Što je hesperidin?

- Hesperidin je biljni pigment s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima - kaže dijetetičarka Amy Goodson.

Primarno se nalazi u agrumima poput narandži, limuna, grejpa i mandarina, kao i u njihovim 100-postotnim sokovima. Ovo je važno jer antioksidansi pomažu ublažiti slobodne radikale koji mogu uzrokovati oštećenje stanica.

Kako hesperidin utječe na zdravlje srca?

Prema dijetetičarki Lauren Manaker, konzumacija 100-postotnog soka od citrusa je povezana s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i ishemijskog moždanog udara.

- Sok od narandže sadrži biljne spojeve kao što su flavonoidi, koji se mogu povezati s pozitivnim ishodima za zdravlje srca -  kaže Manaker.

Određeni flavonoidi, kao što je hesperidin smanjuju rizik od kardiovaskularnih problema, moždanog udara i za muškarce i za žene te smanjenog rizika od koronarne bolesti srca kod žena u postmenopauzi. Takve podatke utvrdilo je i istraživanje objavljeno u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Sok od narandže za zdravlje srca

- Jednostavna navika ispijanja čaše 100-postotnog soka od narandže ujutro može imati velik učinak na vaše cjelokupno zdravlje - kaže Manaker.