Savremena rješenja iz antičkog doba: Klima uređaj iz drevnog Egipta

Objavljeno: 12.10.17 u 19:28

Ova neobična instalacija inovativni je sistem za hlađenje osmišljen kako bi pomogao sniziti visoke temperature u New Delhiju u Indiji. Koncept je razvijen kako bi pojednostavio hlađenje zraka u prostorima gdje standardizirana rješenja nisu primjenjiva s obzirom na finansijska ograničenja i uvjete okoline.

 

Tim iz kompanije Ant Studio kompjuterskim proračunima reinterpretirao je tradicionalne tehnike hlađenja pomoću isparavanja kako bi stvorio prototip cilindričnih glinenih cijevi postavljenih u veliku metalnu konstrukciju nadahnutu metodama hlađenja još iz starog Egipta kada su se za tu namjenu koristili prirodni materijali poput zraka, vode i zemlje, piše Jutarnji list.

U situacijama kada veliki i skupi sistemi za hlađenje nisu opcija, ovakav robusniji koncept predstavlja energetski efikasno i finansijski prihvatljivo rješenje idealno za industrijske prostore gdje je blizina generatora pa su temperature još više nego što su vani, a utiču na moral, produktivnost, zdravlje i dobrobit radnika.

O čemu je ovdje zapravo riječ? Željezna struktura popunjena je cijevima od terakote kroz koje prirodno prolazi zrak. Za hlađenje se koristi voda sobne temperature reciklirana iz tvornice u kojoj je postavljena cijela instalacija. Voda teče površinom cilindričnih cijevi i hladi vrući zrak koji prolazi kroz cijevi koje time funkcioniraju kao medij za prenošenje topline i stvaraju blagi povjetarac. Ovim postupkom hlađenja zraka, temperatura oko instalacije je snižena za šest do deset stepeni u poređenju s temperaturom izvan prostorije i predstavlja ekološki prihvatljivu metodu klimatizacije.