open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba tragedije
SBB-u kriva OSA jer izlazi iz Sarajeva nisu blagovremeno blokirani?!
Konsultirajući se pri pisanju ovog teksta, zaboravili su u Avazu spoznati da OSABiH ne sprovodi posebne istražne ranje prema vlastitom nahođenju, već na osnovu naloga ili odobrenja nadležnih pravosudnih institucija, onih za čiju se naklonost Radončić u posljednjim godinama uspješno izborio
28.10.2018. u 10:40
get url
text
Dnevni avaz OSA-i BiH pripisuje nepostojeću odgovornost za ubistvo policajaca

Dnevni avaz je u bosanskohercegovačkom sigurnosnom sistemu pronašao odgovorne za brutalno ubistvo sarajevskih policajaca te za bijeg njihovih ubica. Nije to blaga kaznena politika. Nije to sporo, neefikasno ili čak korumpirano pravosuđe. Nisu ni kadrovi SBB-a na čelu nadležnih institucija. Za Avaz je kriva Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH.

- Izlazi iz Sarajeva nakon ubistva prekjučer nisu odmah bili blokirani, a zašto je to tako, razloge treba tražiti u (ne)reakciji OSA-e BiH – piše Avaz, koristivši ubistvo policajaca za nastavak politički motiviranih obračuna sa ovom državnom agencijom.

Nažalost, propustili su pojasniti kako su odgovornost za zakašnjelo blokiranje izlaza iz Sarajeva pronašli u nadležnostima OSA-e BiH. Ako je već postojala potreba da se ta odgovornost pripisuje nekoj instituciji, onda bi to mogla biti ona na čijem je čelu SBB-ov kadar Vedran Mulabdić. Međutim, kako sam Avaz konstatira da je ubice od prelaska entitetske linije dijelilo svega nekoliko minuta vožnje, suvišno je, neracionalno i maliciozno pripisivati odgovornost za njihov bijeg bilo kojoj instituciji ili osobi.

Za Avaz je OSABiH, pored nepravovremenog blokiranja izlaza iz Sarajeva, kriva zbog toga što, kako kažu, nisu svoje tehničke kapacitete i resurse usmjerili ka automafiji.

- Zašto poznati kriminalci nisu prisluškivani i zašto se nisu pratile njihove trase kretanja, njihovi psihofizički profili i njihove međusobne komunikacije? A, da je to uradila OSA, pitanje je i da li bi se uopće ovakav zločin mogao dogoditi – navodi list kojem "konsultantske usluge" pruža šef SBB-a Fahrudin Radončić.

Konsultirajući se pri pisanju ovog teksta, zaboravili su u Avazu spoznati da OSABiH ne sprovodi posebne istražne radnje prema vlastitom nahođenju, već na osnovu naloga ili odobrenja nadležnih pravosudnih institucija, onih za čiju se naklonost Radončić u posljednjim godinama uspješno izborio. U istim tim pravosudnim institucijama moguće je pronaći odgovornost za činjenicu da su osobe koje se sumnjiče za ubistvo, a koje su višestruki povratnici u kriminal, nalaze na slobodi.

Ubistvo sarajevskih policajaca trebalo bi poslužiti kao prekretnica za pokretanje aktivnosti na pooštravanju kaznene politike, jačanju efikasnosti pravosudnih institucija te osnaživanju kapaciteta policijskih agencija, a ne za, što je očigledna namjera SBB-a, obračune sa OSA-om BiH zasnovane na ličnim potrebama političkih zvaničnika kojima je ta državna agencija prepreka za prikrivanje eventualnih nezakonitih aktivnosti.

Za razliku od pravosudnih zvaničnika koji se svakodnevno glorificiraju na stranicama Dnevnog avaza, a koji su istovremeno izloženi opravdanim kritikama domaće javnosti i međunarodne zajednice, OSABiH je jedna od rijetkih institucija BiH koja se u posljednjim godinama pokazala i dokazala kao pouzdan i sposoban partner međunarodnim faktorima u preveniranju i sankcioniranju krivičnih djela. Upravo u efikasnosti te agencije, ocjenjuje se, leže uzroci kontinuiranih političkih pritisaka koji su prisutni, a koje potvrđuje i pisanje Dnevnog avaza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.