Utorak, 03.10.2023.

Schmidt: BiH mora biti vraćena na političku agendu međunarodne zajednice i EU

Prijem povodom stupanja na dužnost novoimenovanog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta održan je večeras u Sarajevu u Atriju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Osim Schmidtovog prethodnika Velentina Inzka, prisustvovali su domaći i međunarodni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, kao i kulturnog života, vladinog i nevladinog sektora.

VEZANI TEKST - Brojne zvanice stigle na prijem povodom dolaska novog visokog predstavnika u BiH

Schmidt je između ostalog poručio da dolazi kao prijatelj građana BiH, a da novu dužnost preuzima riješen da pomogne ljudima, naročito onima koji žele ostati u Bosni i Hercegovini i izgraditi ovu zemlju.

- Sve dok 70 posto mladih ljudi želi napustiti zemlju, dok nacionalistički interesi imaju prednost nad općim dobrom, ima još puno toga što treba ovdje uraditi. Za vas, za mene i za sve oni koji u ovoj zemlji imaju odgovornost, bez obzira da li vrše javnu funkciju ili druge. Ono što je ovoj zemlji potrebno je jednostavno - stabilnost, sigurnost, vladavina prava i funkcionalna država. BiH mora biti vraćena na političku agendu međunarodne zajednice i Evropske unije - neke su od poruka novoimenovanog visokog predstavnika.

Najavio je angažman s ciljem da Bosna i Hercegovina postane jaka i stabilna zemlja na čvrstom putu ka Evropskoj uniji, što je zadatak kojem treba da su posvećeni i drugi čimbenici.

Schmidtov prethodnik Valentin Inzko je izjavio da je danas obilježena promjena na čelu Ureda visokog predstavnika u BiH, ali da je kontinuitet neupitan.

Za novoimenovanog kolegu, kojem je poželio puni uspjeh, rekao je da ima iskustvo i znanje za nadogradnju onoga što je u Bosni i Hercegovini već postignuto.

U tom kontekstu je Inzko naveo da ova zemlja ima institucije i resurse, a prvenstveno ljude, kako bi postigla puno bolju budućnost od sadašnjosti.

Christian Schmidt došao je u Bosnu i Hercegovinu 30. jula. Prvo je posjetio Mostar, a dan kasnije i Sarajevo gdje se susreo s gradonačelnicom Benjaminom Karić i američkim ambasadorom Ericom Nelsonom.

Od danas je i zvanično novoimenovani visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini nakon što je od Valentina Inzka simbolično preuzeo zbirku svih akata Ureda visokog predstavnika (OHR). 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh