open-navfaktor-logo
search
O izborima
Schmidt: Intervenirat ću ukoliko bude neophodno kako bi osigurali da se volja glasača poštuje
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je građane Bosne i Hercegovine da sutra, na općim izborima u BiH, biraju one koji će ih predstavljati u institucijama na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou - one kojima će povjeriti dužnost da vode ovu državu, rade na ispunjenju potreba i iznalaženju rješenja za prevazilaženje izazova.
01.10.2022. u 17:19
get url
text

- Pozivam sve glasače u ovoj državi da iskoriste ovo demokratsko pravo i privilegiju, te aktivno učestvuju u definiranju kursa ove države za naredne četiri godine – kazao je Schmidt.

Neki kažu, dodao je, da se ništa ne mijenja i da politika stoji u mjestu, te da postoje mnogi nagomilani problemi koji čekaju političke predstavnike da zasuču rukave i nađu rješenja, jer život ne stoji u mjestu.

Vidjeli smo, naveo je, kroz pandemiju, rat u Ukrajini, rastuću inflaciju i nadolazeću energetsku krizu da uvijek postoje novi izazovi, a "vaše institucije moraju biti u stanju da na njih odgovore - u protivnom će vaša djeca odgovoriti tako što će otići iz ove države".

- Zato morate učestvovati u sutrašnjem odlučivanju. Morate izabrati predstavnike koji će raditi za vas i za vašu djecu, za vaš prosperitet u ovoj prelijepoj državi. Beskrajne političke blokade moraju prestati. Ne može više biti vlada u tehničkom mandatu. A institucije moraju raditi kako bi napokon iskorijenile diskriminaciju iz izbornog sistema ove države - naglasio je Schmidt.

Taj proces, dodao je, započinje sutra ispunjenjem vaše građanske dužnosti na biralištima, a nastavlja se brzim formiranjem vlasti na osnovu izbornih rezultata.

- Moj ured, će pratiti ovaj proces, a ja ću intervenirati ukoliko bude neophodno kako bi osigurali da se vaša volja, kao glasača, poštuje. Vratimo Bosnu i Hercegovinu na put ka prosperitetu kakav njeni građani i građanke zaslužuju - poručio je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, saopćeno je iz OHR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.