open-navfaktor-logo
search
Čestitao im
Schmidt pisao članovima Predsjedništva BiH: Pripremiti zemlju za evropsku budućnost historijska je zadaća
Visoki predstavnik Christian Schmidt čestitao je novoizabranim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Denisu Bećiroviću, Željki Cvijanović i Željku Komšiću – i poželio im sreću u zajedničkom radu za boljitak svih građana BiH.
17.11.2022. u 16:55
get url
text

Naglasio je značaj brzoga formiranja vlasti i provedbe prioritetnih reformi kako bi BiH ostvarila status kandidata za članstvo u EU u prosincu te postigla napredak u euroatlantskim integracijama, saopćio je OHR.

Pismo visokoga predstavnika prenosimo u cijelosti:

- Koristim ovu priliku čestitati Vam na izboru u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i poželjeti puno uspjeha u budućem zajedničkom radu na dobrobit svih građana BiH.

Preuzimanje ove dužnosti nosi veliku odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine. Vi, kao članovi Predsjedništva, zastupate interese svih građana Bosne i Hercegovine – svih njenih konstitutivnih naroda i ostalih – bez razlike. Bit ćete u poziciji oblikovati javni diskurs, spajati ljude i na pozitivan način pridonositi osiguranju političke stabilnosti, jedinstva i održanja mira.

Imamo zajedničku odgovornost za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine i za ubrzanje reformskih procesa. Svi ovi napori imaju za cilj osigurati da Bosna i Hercegovina bude stabilna i prosperitetna zemlja poželjna za život, te spriječiti daljnji odlazak mladih ljudi – što je problem koji ekonomski, socijalno i politički ugrožava same temelje Bosne i Hercegovine.

Hitno formiranje vlasti na svim nivoima mora biti najviši prioritet, nakon čega slijedi nastavak reformi koje unapređuju euroatlantsku integraciju Bosne i Hercegovine.

Evropska budućnost Bosne i Hercegovine je neosporna i predstavlja najvažniji strateški vanjskopolitički prioritet. Do decembra ove godine, Evropska unija bi mogla donijeti ključnu odluku o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine. Opredjeljenje Predsjedništva Bosne i Hercegovine da ispuni preostale važne prioritete neophodne da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status u Evropskoj uniji ima najveći značaj. Pozivam vas da, zajedno sa svima onima koji imaju političku odgovornost, fokusirate napore na postizanje rezultata s ciljem izgradnje temelja za integraciju u EU. Pripremiti zemlju za evropsku budućnost historijska je zadaća.

Po mom mišljenju, drugi predstojeći izazovi koje treba rješavati jačanje su jedinstva države, deblokiranje imenovanja u nekoliko državnih institucija (kao što je Upravni odbor Centralne banke BiH, Komisija za Aneks 8, itd.), borba protiv korupcije u svim sferama društva, osiguranje ekonomskog razvitka i reformi i provedba dugoočekivane ustavne reforme. Usvajanje i provedba nediskriminacijskog zakonodavstva prioritetna je zadaća izabranih organa vlasti u Bosni i Hercegovini. Međunarodna zajednica spremna je dati podršku ovim naporima.

Ured visokoga predstavnika i ja lično spremni smo pomoći Vam na tom putu i podržat ćemo Vas u Vašem radu.

Očekujem da ćemo sarađivati i ubuduće.

Koristim ovu priliku uputiti Vam izraze mog najdubljeg poštovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.