open-navfaktor-logo
search
Njemački kancelar
Scholz u Skoplju: Sjeverna Makedonija odmah treba započeti pregovore s EU-om
Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u Skoplju da Zapadni Balkan za Njemačku ima strateški značaj i da se zalaže za prijem zemalja te regije u Evropsku uniju (EU), ističući da pristupni pregovori Sjeverne Makedonije trebaju početi odmah.
11.06.2022. u 14:21
get url
text
get url
text

- Prije 20 godina zemljama Zapadnog Balkana obećana je evropska perspektiva i sada je vrijeme da slijede djela. Njemačka je ozbiljna po pitanju evropskih integracija zemalja regije, a to posebno vrijedi za Sjevernu Makedoniju - kazao je Scholz na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Scholz je kazao da će se založiti za to da počnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom, koja je za to ispunila sve uvjete, prenosi N1.

- Pristupni pregovori, obećani prije dvije godine, trebaju početi i ja ću se založiti za to. S moje tačke gledišta, prva međuvladina konferencija može odmah početi, svi uvjeti su ispunjeni. Sjeverna Makedonija, kao i Albanija, zaslužuje da ovi konkretni razgovori i pregovori počnu i da ne budu dalje odlagani - kazao je Scholz.

Njemački kancelar ohrabrio je Sjevernu Makedoniju da nastavi pokrenute reforme da bi brže napredovala kad pregovori budu počeli. Premijer Kovačevski izjavio je da Skoplje na predstojećem lipanjskom Samitu EU-a očekuje zasluženi korak koji će deblokirati proces pregovora.

- Posjeta Scholza važna je i zbog tajminga, jer dolazi pred junski samit šefova država i vlada zemalja EU-a. Očekujemo zasluženi korak koji će deblokirati proces pregovora za Sjevernu Makedoniju - kazao je Kovačevski.

Na pitanje o mogućnosti da se riješi spor sa Sofijom, koja je blokirala evropske integracije Sjeverne Makedonije, Kovačevski je naveo da je Sjeverna Makedonija strana koja želi doći do rješenja, ali da isto tako i Bugarska treba biti spremna na to.

- Postoji jedna velika razlika između nas i Bugarske. Mi ovo pitanje ni u jednom trenutku nismo instrumentizirali i nismo politizirali zbog dnevnopolitičkih bodova ili vođenja unutarnje politike. Sasvim suprotno, u Bugarskoj je ovo pitanje izdignuto na nivo unutrašnje politike - kazao je Kovačevski.

Dodao je da ne želi komentirati pretpostavke koje se pojavljuju u medijima za određene bugarske zahtjeve, s obzirom na to da su svi oni dio razgovora ministarstava vanjskih poslova dvije susjedne zemlje.

- Nakon što ministarstva dođu do dokumenta koji je prihvatljiv za obje strane, on može biti podijeljen s institucijama dvije države. U ovom trenutku takav dokument ne postoji - rekao je makedonski premijer.

Scholz nakon Skoplja odlazi u Sofiju koja je krajem 2020. blokirala početak pregovora između Sjeverne Makedonije i EU-a. Bugarski premijer Kiril Petkov u četvrtak je kazao da Sofija ima tri zahtjeva u zamjenu za uklanjanje veta.

Ti zahtjevi su da Sjeverna Makedonija prizna okvirnu poziciju parlamenta Bugarske, kojom se traži da Skoplje prizna bugarske korijene makedonskog naroda i jezika, da unese Bugare u svoj Ustav i da ispuni dogovor o dobrosusjedstvu iz 2017. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.