Scream For Me Sarajevo u takmičarskom programu Film Festivala u Beču

Objavljeno: 13.03.17 u 12:47

Scream For Me Sarajevo nastavlja svoj festivalski život, a već 23. i 25. aprila imat će dvije projekcije na film festivalu LET'S CEE Film Festival u Beču.

Ekipa filma Scream For Me Sarajevo
Ekipa filma Scream For Me Sarajevo

-Izuzetna mi je čast da sa svojim kolegama Tarikom Hodžićem i Jasenkom Pašićem predstavljamo film u Beču gdje ćemo imati priliku da nakon projekcije odgovaramo na pitanja publike i novinara. Jako je bitno da ovaj film ide dalje po svijetu i ispriča ovu posebnu priču - istakao je producent filma Adnan Ćuhara.

Ovaj film, za kojeg postoji mišljenje da je jedan od najvrednijih filmova o sarajevskoj opsadi, prati događaje dolaska frontmena kultnog metal benda Iron Maiden Brucea Dickinsona i njegovog benda u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je i održan koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Ideja o nastanku filma potekla je od autora Jasenka Pašića, dok je režiju ovog dokumentarnog ostvarenja potpisao Tarik Hodžić.

Za cjelokupnu realizaciju filma bila je zadužena Prime Time produkcija iz Sarajeva na čelu sa producentom Adnanom Ćuharom.

Podsjećamo, ovaj film otvorio je takmičarski dio programa u kategoriji dokumentarnog filma, te osvojio tri prestižne nagrade:

1. Human Rights Award - Award for the best film of the Competition Programme - Documentary Film dealing with the subject of human rights,

2. Special Jury Prize for the Competition Program Documentary Film i

3. Audience Award for the Best Documentary, nagradu publike sa rezultatom 4,98 što je najbolji rezultat u historiji ovog festivala.

Također, film je imao četiri projekcije na prestižnom Goteborg Film Festivalu.