open-navfaktor-logo
search
Kršenje procedura
SDA BPK: Nećemo učestvovati u radu nelegalno sazvanih sjednica
Iz Stranke demokratske akcije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde upozoravaju kako implementacija Općih izbora u ovom kantonu ne garantuje izbornu volju građana.
15.11.2022. u 21:38
get url
text
SDA BPK

Navode kako je trenutna većina u BPK napravila niz ozbiljnih povreda procedura.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Stranka demokratske akcije BPK Goražde ovim putem informiše javnost da implementacija Općih izbora u BiH na području Bosansko-podrinjskog kantona na samom početku ide u pravcu koji ne garantuje izbornu volju građana i ne pruža ono što je građanima obećavano i što očekuju.

Zastupnici okupljeni oko trenutno formirane većine danas su na održanoj konstituirajućoj sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde napravili niz ozbiljnih povreda procedura kršeći osnovne postulate ustavnog uređenja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Na taj način se stvara pravna nesigurnost sa dugoročno nesagledivim posljedicama.

Nažalost, tokom sjednice trenutno formirana većina, koja je u ovom trenutku lidersku poziciju prepustila stranci Narod i pravda, danas je nametnula nepostojeće nove pravne norme u institucije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

VEZANI TEKST - Izabrano novo rukovodstvo Skupštine BPK Goražde, sekretarica napustila zasjedanje

Svi zastupnici su danas iskazali svjesnost o propisima sadržanih u članu 24. Ustava Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji garantuje prava svakog konstitutivnog naroda kao osnovne esencije bosansko-hercegovačkog društva, ali je trenutna većina svjesno postupila suprotno na način da jedan konstitutivni narod bira predstavnike drugog konstitutivnog naroda.

Navedena grupacija je pokušala izvršiti posredan izbor jednog od dva ravnopravna predstavnika jednog od konstitutivnih naroda u rukovodstvo Skupštine iako odredbe Ustava i Poslovnika BPK-a jasno preciziraju da Skupština ne vrši izbor već isključivo potvrđuje prijedlog jednog kandidata iz reda svakog kluba konstitutivnih naroda zastupljenih u Skupštini BPK Goražde, konkretno, u ovom slučaju i predstavnika Kluba srpskog naroda u rukovodstvu Skupštine.

Zabrinjavajuća je nedosljednost i izmišljanje različitih standarda što dokazuje stav članova stranke Narod i Pravda koji su u istoj situaciji u Kantonu Sarajevo govorili da je zakonodavac i poslovnik propisao obavezu poštivanja volje konstitutivnih naroda i Ostalih da nebi bili preglasani. Nažalost, današnjim ponašanjima većine uočavamo da je Bosansko-podrinjski kanton sredina malog značaja, sredina u kojoj se nemora poštivati ustav i zakon, sredina preko koje se ostvaruju interesi drugih sredina i političkih projekata.

Danas na samom početku rada novog saziva skupštine Bosansko-podrinjskog kantona ne vidjesmo pravdu, ne vidjesmo jednaka prava svih naroda u BiH, ne vidjesmo novi početak. Vidjesmo suprotno tome i razlog za zabrinutost. Danas vidjesmo i aktivne zastupnike koji su predhodne mandate proveli u tišini i ostvarivanju ličnih interesa, ili su možda riješili lične interese pa krenuli praviti državu.

Klub SDA je zajedno sa predstavnicima NES-a, LS-a, BNS-a i DF-a napustio ovu sjednicu i time prekinuo navedeno "silovanje" demokratskih principa i protuustavno ponašanje. Ovim putem nedvosmisleno poručujemo da nećemo učestvovati u radu nelegalno sazvanih sjednica na kojima bi moglo doći do navedenog protupravnog postupanja, a takva jedna se desila u današnjim popodnevnim satima koja je održana bez potrebnog kvoruma za nastavak konstituirajuće sjednice na što je upozoreno i od strane sekretara Skupštine BPK Goražde.

Stranka demokratske akcije BiH od referenduma za nezavisnost naše domovine ostaje opredjeljena za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive, i odbija saradnju sa onima koji su protiv takvog opredjeljenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.