Oko 1.340 delegata danas će na 7. Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu birati predsjednika, potpredsjednike, članove Glavnog odbora te Nadzornog i Etičkog odbora stranke, a pred njima će se naći i prijedlog izmjena Statuta SDA, kao i Programske deklaracije stranke i devet rezolucija.

Početak Kongresa je zakazan za 10 sati, a nakon izbora radnih tijela, usvajanja dnevnog reda i Poslovnika o radu 7. Kongresa, uslijedit će obraćanje gostiju i uvodna izlaganja, tokom kojih će se delegatima obratiti i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Upravo je Izetbegović jedini kandidat za predsjednika stranke, s obzirom na to da su sve općinske organizacije odlučile dati povjerenje aktuelnom lideru SDA.

Pored predsjednika, delegati će sa finalne liste od 15 kandidata birati i devet potpredsjednika stranke. Među kandidatima su Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Asim Sarajlić, Safet Softić, Amir Fazlić, Mirsad Zaimović, Edin Ramić, Adil Osmanović, Šemsudin Dedić, Refik Lendo, Šerif Špago te Melika Mahmutbegović, Alma Čolo, Aida Obuća i Senija Bubić.

Kongres će birati i 83 člana Glavnog odbora SDA te pet članova Nadzornog i 11 članova Etičkog odbora stranke.

Ključni dokument koji će se danas naći pred delegatima je prijedlog izmjena postojećeg Statuta stranke, koji, između ostalog, podrazumijeva ukidanje kantonalnih/općinskih/gradskih odbora te ograničavanje broja mandata čelnika lokalnih organizacija na tri uzastopna, što bi već nakon Kongresa rezultiralo promjenama na predsjedničkim pozicijama brojnih lokalnih organizacija SDA.

S ciljem sprečavanja takozvanog akumuliranja funkcija, predloženo je da predsjednik nekog nivoa organiziranja može biti predsjednik samo na jednom nivou. To u praksi znači da, primjera radi, ista osoba ne može biti istovremeno predsjednik općinske i kantonalne organizacije SDA. Također je predviđeno da predsjednik neke lokalne organizacije ne može biti istovremeno i potpredsjednik SDA.

Postojeća pozicija zamjenika predsjednika stranke, prema predloženim izmjenama, neće postojati, a predviđena je i obaveza zastupljenosti predstavnika svih konstitutivnih naroda i Ostalih u Glavnom odboru i Predsjedništvu SDA. Također je utvrđena obaveza da među rukovodećim centralnim pozicijama, a to su predsjednik, potpredsjednici, predsjednik Glavnog odbora i njegovi zamjenici te generalni sekretar, mora biti najmanje po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda i ostalih.

Izmjene Statuta podrazumijevaju i odgovarajuću zastupljenost žena i mladih. Tako, primjera radi, među potpredsjednicima stranke mora biti najmanje jedna žena. Dobna granica za mlade je pomjerena sa 35 na 33 godine.

Kongresu će, pored delegata, prisustvovati oko 250 gostiju, među kojima su diplomatski predstavnici te predstavnici drugih političkih stranaka i nevladinih organizacija.

VEZANI TEKST – Velike promjene i u SDA: Ovo su ključne izmjene u Statutu stranke

VEZANI TEKST - Po broju delegata najveći Kongres od osnivanja SDA: Otkrivamo imena kandidata za predsjednika i potpredsjednike