open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA: Dodikove tvrdnje proizvoljne, Srbija nikada nije dostavila prijedlog o demarkaciji granice sa BiH
Srbiji očigledno ne odgovara da se granicom transparentno bave stručnjaci i nadležne državne komisije, pa se stoga ovo pitanje s vremena na vrijeme bombastičnim izjavama nastoji politizirati, navode iz SDA
14.07.2019. u 09:37
get url
text

Tvrdnja Milorada Dodika kako "bošnjačka strana" ne prihvata prijedlog kojim bi se potpisivanjem ugovora riješilo pitanje demarkacije postojeće međudržavne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, proizvoljna je i potpuno neutemeljena, saopćili su iz SDA.

-Srbija nikada institucijama Bosne i Hercegovine nije dostavila konkretan i zvaničan prijedlog za rješavanje ovog pitanja, tako da se nema šta niti prihvatiti, niti odbiti. Zato je nejasno koji to prijedlog iz Srbije podržava Dodik. Pozivamo ga da javnosti Bosne i Hercegovine predoči dokument kojeg on podržava, a "bošnjačka strana" navodno odbacuje, i neka kaže kada je on službeno dostavljen institucijama BiH - navode iz SDA. 

Dodaju da Dodika ujedno pozivaju da istraje u prijedlogu kojeg je iznio na Samitu SEECP-a na Jahorini o potrebi formiranja međudržavnih komisija koje bi rješavale ova pitanja, jer je to jedini ispravan put.

-Nažalost, s velikom sigurnošću možemo tvrditi da se ništa od ovoga neće desiti, jer Srbija neće dostaviti službeni prijedlog, niti će prihvatiti da ovo pitanje rješavaju državne komisije za granicu BiH i Srbije u bilo kom formatu. Srbiji očigledno ne odgovara da se granicom transparentno bave stručnjaci i nadležne državne komisije, pa se stoga ovo pitanje s vremena na vrijeme bombastičnim izjavama nastoji politizirati - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.