Saopćenje

SDA: Dva konkretna pitanja na koja HDZ treba da odgovori javnosti

Objavljeno: 28.08.2019. u 11:56

Kako bi, pitaju se u SDA, integracija BiH u NATO bila nastavljena ako bi za predsjedavajućeg Vijeća ministara bio imenovan neko ko odbija provoditi Zakone i ranije donesene odluke i zaključke Predsjedništva BiH usvojene općim konsenzusom svih strana u BiH

FOTO: Damir Hodžić

Umjesto što neutemeljeno optužuju SDA za političke ucjene i svu odgovornost za neformiranje vlasti pokušavaju prebaciti na bošnjačke predstavnike u vlasti, čelnici HDZ-a, smatraju u SDA, moraju vlastitim biračima i kompletnoj bh. javnosti konačno i konkretno odgovoriti na dva pitanja.

Saopćenje SDA u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Prvo pitanje glasi: da li pristaju na uslov SNSD-a, odnosno za imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH bez slanja ANP-a?

Ukoliko je odgovor na ovo pitanje pozitivan, onda su dužni pojasniti stav iz vlastitog saopćenja, odnosno kakva je to po HDZ-u "vjerodostojna perspektiva integracije BiH u Europsku uniju i NATO savez"? Je li riječ samo o deklarativnoj podršci integraciji u NATO, bez konkretnih koraka? Jer, kako bi integracija BiH u NATO bila nastavljena ako bi za predsjedavajućeg Vijeća ministara bio imenovan neko ko odbija provoditi Zakone i ranije donesene odluke i zaključke Predsjedništva BiH usvojene općim konsenzusom svih strana u BiH?

Drugo pitanje koje traži konkretan odgovor je: da li se stav HDZ-a da "ničim ne treba uslovljavati formiranje vlasti" odnosi i na sam HDZ, odnosno na formiranje Vlade Federacije BiH?

Ukoliko je odgovor pozitivan, onda ih pozivamo da nakon 10 mjeseci deblokiraju proceduru koja će bez ikakvih uslovljavanja dovesti do brzog izbora rukovodstva Federacije BiH i uspostave Vlade BiH.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije