open-navfaktor-logo
search
"Proziran plan"
SDA: Migrantska kriza se koristi za specijalni rat protiv BiH i Bošnjaka
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da postoji svi elementi koji upućuju na to da će se migrantska kriza pokušati iskoristiti za specijalni rat protiv Bosne i Hercegovine, Bošnjaka i SDA kao najjače bošnjačke i probosanske političke partije.
13.06.2020. u 16:33
get url
text

Kako se navodi u saopćenju SDA, plan je vrlo proziran: učiniti sve da što više migranata uđe u BiH, spriječiti donošenje odluka ili oslabiti institucije koje su nadležne da djeluju na rješavanju krize, migrante zbiti isključivo na teritoriju na kojoj Bošnjaci čine većinu, a zatim za sve optužiti Bošnjake i njihove predstavnike.

- U tom kontekstu treba podsjetiti da je Milorad Dodik u Predsjedništvu BiH odbio angažman Oružanih snaga BiH, da se ne dopušta jačanje i opremanje Granične policije BiH i da se ne poduzima ništa na pojačanom angažmanu graničnih policajaca na granici prema Srbiji iz koje migranti ulaze na teritoriju BiH. Vijeće ministara nikada nije izradilo plan za upravljanje migrantskom krizom koje mu je Predsjedništvo BiH tražilo u više navrata.

Dodaje se kako se istovremeno migranti tretiraju šovinistički i rasistički, kao isključivo bošnjački, odnosno muslimanski problem i smišljeno se usmjeravaju na teritorije BiH na kojima žive Bošnjaci.  U Makedoniji je trećina stanovništva muslimanska, u Srbiji je Sandžak gdje žive muslimani, pa te dvije države nisu migrante usmjerile u te dijelove svoje teritorije. To se radi samo u BiH. 

Nakon svega, slijede izjave u kojima se Bošnjaci, a na prvom mjestu SDA, optužuju da su krivi za dolazak migranata, uskoro će se plasirati i tvrdnje da među njima ima i islamskih militanata, da Bošnjaci žele da se migranti trajno nasele u BiH, do stupidne izjave zastupnice Dušanke Majkić da će se migrantima „dati državljanstvo kako bi glasali za SDA"?!

Uz sve ovo, sada se najavljuje i blokada imenovanja Selme Cikotića na poziciju ministra sigurnosti. Cikotić je dokazano sposoban kadar, koji je sposoban napraviti potrebne planove i zaštititi stanovništvo BiH od terora pojedinih migranata, ali i osmisliti institucionalno upravljanje krizom. Najava blokade njegovog imenovanja ima za cilj da problem dodatno raste, a s njime i nervoza Bošnjaka, naročito na području Unsko-sanskog kantona, koji podnosi najveći teret krize. Cilj je dovesti do samoorganizovanja naroda i sukoba sa migrantima.

SDA poziva sve probosanske snage da se odlučno suprotstave ovoj vrsti specijalnog rata protiv BiH. Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da imaju u vidu ove činjenice i pomognu BiH da se izbori sa migrantskom krizom - navodi se u saopćenju SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.