open-navfaktor-logo
search
Sporna projekcija
SDA Mostar se ogradila od projektovane zastave Izraela na Starom mostu, prozvali gradonačelnika Kordića
Gradska organizacija Stranke demokratske akcije (SDA) Grada Mostara demantovala je navode i "podmetanja nekih navodno patriotskih stranaka o tome kako su kadrovi SDA i sama stranka dali saglasnost za osvjetljavanje Starog mosta u bojama zastave Izraela".
05.05.2022. u 14:00
get url
text

Sinoć je na Starom mostu u Mostaru projektovana zastava Izraela, a potom je preko mosta postavljena zastava Palestine koja je ubrzo i uklonjena.

Saopćenje SDA Mostar prenosimo u cijelosti:

- Iako to pokretači ovakvih hibridnih medijskih akcija vjerovatno jako dobro znaju, radi cjelovitog i istinitog informisanja javnosti, želimo naglasiti da je upitna odluka o "osvjetljavanju" Starog mosta, stare gradske jezgre, ali i drugih znamenitosti Mostara, isključivo u rukama gradonačelnika Mostara Marija Kordića i njegovog ureda i da mu za realizaciju nije potrebna ničija saglasnost pa ni predsjednika Gradskog vijeća.

Samo gradonačelnik Kordić i njegov tim su nadležni i na kraju krajeva odgovorni za bilo kakvo davanje saglasnosti ili dozvole za osvjetljavanje bilo čega, pa i Starog mosta. Najbolje bi bilo da gradonačelnik Kordić javno istupi i uznemirenoj javnosti Grada Mostara pojasni kojim se to i kakvim razlozima vodio, kada je donio svoju odluku o osvjetljavanju Doma herceg Stjepan Kosača i Starog mosta u bojama Države Izrael.

Gradonačelnik Kordić je to dužan da učini, ne samo radi interesa javnosti, nego i vlastitog kredibiliteta izabranog političara, koji bi po prirodi stvari, ali i svih statutarnih odrednica, trebao i morao predstavljati sve građane Grada Mostara.

Donošenje ovakvih odluka sigurno se ne smije odvijati unutar uskog kruga ljudi, bez upliva javnosti, i sa razlozima koji manje-više ostaju nepoznati.

Gradonačelnik Kordić se voli pohvaliti transparentnošću vlasti, a što je i naš cilj, pa bi bilo dobro da to opredjeljenje u ovom slučaju zaista i dokaže, jasnim stavom i razlozima koji su ga naveli da postupi kako je postupio.

SDA Mostar svakako vidi ovaj grad kao multietničko središte Hercegovine i ovog dijela Evrope, te upravo zbog toga je protiv bilo kakve i bilo čije politizacije spomenika kulture s UNESCO-ove liste zaštićene baštine.

Mnogo ranije smo javno upozoravali da bi svako neovlašteno ili neodgovorno osvjetljavanje Starog mosta se moglo vratiti poput bumeranga jer očigledno nisu uspostavljeni mehanizmi, kao i proces donošenja odluka, o tome kada, u kojoj prilici i zašto osvjetljavati znamenitosti Grada Mostara, pa se očigledno lovi u mutnom.

Upravo zbog toga, SDA Grada Mostara će preko Kluba vijećnika Koalicije za Mostar 2020 u najskorijem periodu pokrenuti više inicijativa, s ciljem da se uvede potpuni red u ovu problematiku, i to ne zbog bilo kakvog oblika cenzure, već zbog uspostavljanja jasnog modela po kome se predlaže, odobrava i realizuje bilo kakvo osvjetljavanje mostarskih znamenitosti, koje predstavljaju sve građane Mostara, pa na kraju krajeva i čitavu Bosnu i Hercegovinu.

Mostarski Stari most je svjetski prepoznata bosanskohercegovačka kulturna i turistička razglednica i kao takav treba ostati. Svako uplitanje politike i politikantstva, radi predstave domaćoj ili ko zna čijoj javnosti, te u ko zna kakve političke svrhe, može dovesti samo do daljeg usložnjavanja društevno-političkih odnosa, i vraćanja Mostara na status grada slučaja.

Možda je takav scenario zaista na pameti onih koji sve ovo pokreću, pa se kasnije žale i traže krivca, ali GO SDA Grada Mostara neće nasjesti na ove provokacije, te će vrlo brzo i odgovorno se pozabaviti ovim, sada već moramo konstatovati, problemom - navodi se u saopćenju SDA Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.