open-navfaktor-logo
search
Zaštiti interes građana
SDA Mostar: Sporazum sa HDZ-om krupan korak naprijed, pozivamo sve probosanske stranke da se udruže
Gradski odbor SDA Mostar zadovoljan je postignutim sporazumom sa HDZ-om BiH, jer je na taj način okončana dugogodišnja kriza oko održavanja lokalnih izbora i formiranja Gradskog vijeća Grada Mostara.
18.06.2020. u 11:47
get url
text

Iz mostarske SDA su saopćili kako smatraju da Sporazum predstavlja krupan korak naprijed, te da nije važan samo zbog Mostara, nego i ukupnih odnosa u Federaciji BiH, pa i cijeloj državi Bosni i Hercegovini.

- Ovaj sporazum afirmiše principe jednakopravnosti građana i cjelovitosti Grada Mostara, te ujedno pruža mogućnosti za adekvatno predstavljanje svih dijelova Grada Mostara i odgovarajuće zastupanje njihovih interesa.

Od velike je važnosti što je sporazum postignut uz aktivno učešće i supotpis međunarodnih predstavnika i diplomata važnih i prijateljskih zemalja, jer to ovom političkom dokumentu daje dodatnu snagu, kako bi on bio implementiran na način kako to predviđa parlamentarna procedura - naveli su iz GO SDA Mostar.

Onima koji, kako dalje navode, sada naknadno žele relativizirati sporazum žele poručiti da su imali dovoljno vremena i mogućnosti da reaguju, "jer se o izbornim modelima otvoreno i demokratski razgovaralo na susretima svih parlamentarnih stranaka u više pregovaračkih ciklusa".

- One koji su to možda zaboravili želimo podsjetiti da su svi ti sadašnji kritičari postignutog sporazuma svojevremeno i sami podržavali tzv. Model B (22-13) izbora Gradskog vijeća, iako to sada negiraju. Zašto to rade, to samo oni znaju.

GO SDA Mostara ovim putem želi pozvati sve probosanske opcije u Mostaru na udruživanje snaga, sa ciljem zaštite interesa svih građana Mostara i očuvanja multietničkog i jedinstvenog grada - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.