open-navfaktor-logo
search
Potvrđena časna uloga
SDA: Oslobađajuća presuda Vikiću i Pušini je još jedan poraz onih koji pokušavaju mijenjati karakter rata u BiH
Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja prvostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom su Dragan Vikić i Jusuf Pušina oslobođeni odgovornosti za ratni zločin koji im se stavljao na teret.
21.04.2022. u 12:23
get url
text

- Postupak protiv Vikića i Pušine jedna je u nizu potvrda postojanja očigledne namjere da se masovnim podizanjem optužnica protiv starješina Armije i MUP-a RBiH pokušava izmijeniti karakter rata i relativizirati agresija izvršena na BiH, dok je presuda još jedan poraz kreatora takvih pokušaja. Vikić i Pušina su imali časnu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije i takva uloga je ovom presudom i potvrđena - istakli su iz SDA.

Pozivaju Tužilaštvo BiH i sve ostale nadležne pravosudne institucije da se aktivnije posvete istraživanju i procesuiranju stvarno odgovornih za ratne zločine, naročito onih sa A liste Haškog tribunala, za koje je osnovana sumnja već utvrđena, a brojni dokazi prikupljeni.

- Pokušaji vještačkog izjednačavanja jedinih legalnih vojnih i policijskih formacija u BiH sa paravojskama i parapolicijama čije je zločine utvrdio Haški tribunal mora prestati jer to nije način kojim se može zadovoljiti pravda i omogućiti prevazilaženje ratnog naslijeđa - naveli su iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.