open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
SDA: Pozvat ćemo sve relevantne stranke na dogovor o formiranju vlasti
Okončanjem procedure posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dovrešen je izborni proces, i time su se stekli uvjeti za započinjanje procesa formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH, navodi se u saopćenju SDA koja je naglasila da će pozvati sve " relevantne stranke na dogovor o formiranju vlasti u skladu sa Ustavom, zakonom i izbornom voljom birača".
08.12.2022. u 13:36
get url
text

- Kao pobjednik izbora i jedina stranka koja sa svojim partnerima ima većinu u Klubu Bošnjaka, SDA će predložiti predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda. SDA će u narednim danima uputiti poziv svim relevantnim parlamentarnim strankama kako bi se postigao dogovor o formiranju vlasti u Federaciji BiH u skladu sa Ustavom, zakonom i izbornom voljom birača - navodi se u saopćenju.

Istakli su da će ostati pri stavu da je potrebno formirati široki politički front stranaka sa najboljim izbornim rezultatima.
 

- Široka koalicija, koja bi djelovala u interesu države Bosne i Hercegovine, doprinijela bi stabiliziranju situacije i imala bi dominantnu ulogu u odnosu na sve snage koje imaju suprotstavljene političke ciljeve, te istovremeno doprinijela smirivanju tenzija i pokušajima da se kreiraju i prodube iracionalni sukobi i podjele u probosanskom bloku. Naredni mandat bi u potpunosti trebalo da bude posvećen ubrzanju euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, kreiranju i usvajanju zakona koji će ojačati vladavinu prava, borbi protiv korupcije, rasterećenju privrede, povećanju primanja građana, osiguravanju stabilnog energetskog sistema, zaštititi okoliša, te unaprjeđenju svakog segmenta života naših građana - zaključuje se u saopćenju SDA.

VEZANI TEKST - SDA dobila većinu u Klubu Bošnjaka Parlamenta FBiH, nezaobilazni za formiranje izvršne vlasti
 

U Klub Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH ući će delegat SDA iz Livanjskog kantona, odlučio je danas žrijeb u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

Time su stranke "Osmorke" ostale na deset delegata u Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda, što znači da su ostale bez mogućnosti da predlažu potpredsjednika ili predsjednika FBiH. S druge strane, SDA je dobila većinu u Klubu Bošnjaka i nezaobilazan je faktor za formiranje vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.