open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA: Puna podrška Novaliću, odbiti ucjene za aranžman sa MMF-om
SDA daje punu podršku premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i njegovim aktivnostima u vezi postizanja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.  
10.04.2020. u 13:44
get url
text

- Nikakve ucjene i obmane u vezi sa raspodjelom sredstava, kojima ovih dana svjedočimo, ne mogu i neće proći. Neprihvatljiv je i pokušaj da se u aranžman sa MMF-om uključe kantoni, što zagovaraju HDZ i njihov ministar u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda. Podsjećamo da je premijer Novalić, kao član Fiskalnog vijeća, već potpisao Pismo namjere kojim se omogućava povlačenje sredstava MMF-a, te da su to učinili i predstavnici sa državnog nivoa i iz entiteta RS - saopćili su iz SDA.

Novac od MMF-a, kako dodaju, neophodan je Bosni i Hercegovini, svim njenim narodima i građanima.

- Zbog toga pozivamo članove Fiskalnog vijeća iz HDZ-a da prestanu sa politiziranjem, da stave svoje potpise na Aranžman i omoguće da bh. ekonomija dobije prijeko potrebna sredstva. Također, HDZ i Bevanda bi trebali znati da po Ustavu ne postoji nikakav „tehnički mandat" premijera Federacije. To što je Vlada FBiH iz prošlog mandata nastavila da radi u istom sastavu, posljedica je upravo odbijanja HDZ-a da se završi formiranje vlasti u FBiH po rezultatima posljednjih izbora. Da se to i desilo, Novalić bi ponovo bio premijer, kao što je i sada - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.