open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA Sarajevo: Premijer koji vrijeđa branioce i sramoti Sarajevo na međunarodnom planu mora otići
U intervjuu za ugledni britanski list "The Guardian" premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je kako su "rat dobili seljaci" i da je Sarajevo "središte ničega". Fortin podrugljiv i kolonizatorski stav o gradu heroju dolazi u trenucima kada se ponovo prijeti vrijednostima i principima koji Sarajevo čine evropskim Jerusalemom, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.
10.01.2022. u 16:21
get url
text

VEZANI TEKST - Forto se pravdao, tviteraši mu poručili: "Pred svjetskom javnošću pljunuli ste nam u lice"

- Do temelja porušeno Sarajevo, kojim danas vlada dezerter Forto, odbranili su i obnovili Sarajlije. Nije Sarajevo "centar ničega", nego je regionalni i evropski centar filma, muzike i drugih kulturnih djelatnosti. Tome svjedoče festivali poput SFF-a, MESS-a i drugih.

Za razliku od Edina Forte, koji je kao vojni obveznik pobjegao iz svog grada, Sarajevo su branili i odbranili Mustafa Hajrulahović Talijan, Safet Zajko, Safet Hadžić, Vinko Šamarlić, Enver Šehović i mnogi drugi časni branioci. Također, svojim "oružjem" Sarajevo su branili i odbranili Abdulah Sidran, Dino Merlin, Indexi, Mladen Vojičić Tifa, Nazif Gljiva i mnogi drugi kulturni radnici. Dakle, Sarajevo su branili i odbranili svi njegovi građani koji su, iako izloženi najužasnijim patnjama, pokazali najviši stupanj svoje moralne i civilizacijske premoći, te pri tome vlastitim životima trajno zaštitili multietničke simbole napadnutog grada. Svijet je toj borbi odavno odao priznanje.

Stoga, zahtijevamo izvinjenje premijera Forte, ali i njegovu hitnu ostavku, jer je nedopustivo da na čelu Kantona Sarajevo bude čovjek koji je napustio grad dok je isti bio teroriziran i pod okupacijom, a koji ga danas iz svog neznanja ili iz loše namjere vrijeđa na najružniji način - navedeno je u saopćenju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.