open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA: U našem sporazumu sa SNSD-om i HDZ-om pisalo je da BiH nastavlja svoj NATO put, Dodik potpisao
Danima lideri SNSD-a, HDZ-a i "Osmorke" u javnosti papagajski ponavljaju priču kako je sporazum o formiranju vlasti kojeg su oni potpisali jučer u Sarajevu "prvi i jedini koalicioni sporazum takve vrste", da se "do sada vlast pravila bez sporazuma", da je ovo "prvi put u historiji da se potpisuje sporazum o formiranju vlasti", navodi se u reakciji SDA.
16.12.2022. u 14:19
get url
text

- Uvjereni, valjda, da historija počinje od njih i njihovog sporazuma, lideri "Osmorke", SNSD-a i HDZ-a iznose lahko provjerljive neistine. Tako su Dodik i Čović naprasno "zaboravili" da su 5. augusta 2019. godine sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem potpisali sporazum kojim su definisani principi za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, i to tek nakon što je Dodik prihvatio da potpiše Program reformi (ANP) i nastavak NATO puta BiH.

VEZANI TEKST - Pročitajte sporazum "Osmorke", HDZ-a i SNSD-a: Nema NATO-a, ima "legitimnog predstavljanja"

Istina, sporazum kojeg su potpisali sa Izetbegovićem u mnogome se razlikuje od sporazuma potpisanog sa Nikšićem i "Osmorkom". U sporazumu kojeg je SDA potpisala sa SNSD-om i HDZ-om, precizno je navedeno da BiH nastavlja svoj NATO put, poštujući Ustav, zakone i ranije donesene odluke. U sporazumu kojeg je potpisala "Osmorka" NATO put se ne spominje ni jednom rječju.

Također, u sporazumu kojeg je potpisala SDA navedeno je da će se implemenirati sve presude domaćih i evropskih sudova koji se odnose na izmjene Izbornog zakona, dok je u sporazumu kojeg potpisala "Osmorka" izdvojena samo jedna presuda Ustavnog suda BiH, ona koja se odnosi na "predmet Ljubić". Presuda u "predmetu Komšić" je zanemarena.

Niz je drugih suštinskih razlika u ova dva sporazuma, a mediji i javnost svakako imaju mogućnost da ih podrobno analiziraju i donesu zaključke o tome ko je štitio interese države, a ko se danas bori isključivo za ministarske fotelje - ističe se u saopćenju SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.