open-navfaktor-logo
search
Očekuju i stav Nikšića
SDA USK o snimcima političke korupcije: Afera "Razim" - dokaz da trguju bez presedana
Svjedočimo tokom čitavog ovog mandata da je aktuelna vlast, predvođena NES-om i SDP-om, spremna na sve kako bi, prvenstveno, sačuvala svoje pozicije. Navodna briga za budžetske korisnike i građane je apsolutna laž, saopćili su danas iz Kantonalne organizacije SDA Unsko-sanskog kantona.
15.02.2022. u 14:51
get url
text

- Njhova prava briga su oni sami sebi, njihova prava borba je borba za potpuno upravljanje javnim resursima, javnim ustanovama i preduzećima i javnim novcem. Kako oni upravljaju sa navedenim najbolje pokazuje predsjedavajući Skupštine USK-a Razim Halkić (SDP) na jednom od svojih audio-snimaka. Zapravo, predsjedavajući je jasno dao do znanja da oni javne resurse doživljavaju i prema njima se odnose kao prema svojim vlastitim - istakli su u saopćenju.

Javni resursi su, kako dodaju, postali resursi u vlasništvu NES-a, SDP-a i tzv. nezavisnih zastupnika u Skupštini koji podržavaju ovo anarhično i opasno izigravanje vlasti.

- Javnost napominjemo da smo nedavno svjedočili audio-snimku jednog SDA-og funkcionera koji u svojoj osnovi nije ni prbiližno "opasan" kao snimak našeg predsjedavajućeg koji priznaje da je politička trgovina javnim resursima od početka ovog mandata najučinkovitiji metod kojeg oni više ni ne kriju. SDA fukcioner je nakon toga podnio ostavku na sve pozicije. Šta Razim čeka? - pitaju iz SDA USK.

Tužilaštvo USK podsjećaju da je protiv pomenutog SDA-ovog funkcionera formiran predmet i podignuta optužnica, "što svakako u okvirima djelovanja pravne države pozdravljamo".

- Očekujemo i od našeg Kantonalnog tužilaštva da postupi na isti način i da na takav način svi zajedno barem malo naš kanton vratimo u okvire pravnog i demokratskog sistema. Građani USK sa nestrpljenjem očekuju stav predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i rukovodstva ove partije o tome da li je ponašanje prvog čovjeka SDP-a USK društveno-politički prihvatljivo? - zaključuju u saopćenju.

U posljednje vrijeme u javnosti su se pojavili snimci telefonskih razgovora u kojem navodno predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Razim Halkić (SDP) govori o trgovini pozicijama i mitu u zamjenu za podršku vlasti.

VEZANI TEKST - Afera "Snimci" trese USK: Šta kažu zastupnici o nuđenim foteljama, oglasilo se i Tužilaštvo

Danas su se oglasili iz Tužilaštva USK kazavši da su formirali predmet u vezi sa ovim slučajem.

- U odnosu na audiosnimak koji se pojavio u medijskom prostoru i vezuje se za predsjedavajućeg skupštine USK Razima Halkića u kojem navodno iskazuje spremnost davanja dara opozicionim zastupnicima kako bi se deblokirao rad Skupštine USK, Tužilaštvo USK je danas po službenoj dužnosti formiralo predmet, u kojem će vršiti provjere iz navedenog javno objavljenog snimka s obzirom na to da iz njega proizilazi osnov sumnje da se radi o nekom od krivičnih djela iz glave 31. Krivičnog zakona FBiH koja propisuje krivična djela podmićivanja i krivična djela protiv službene i druge odgovorne funkcije.

Predmet je formiran s ciljem pravovremenog djelovanja, odnosno prikupljanja dokaza i vršenja provjera da li je počinjeno krivično djelo, a tužilac ovog Tužilaštva koji je zadužio predmet poduzet će potrebne mjere i radnje s ciljem provjere da li je počinjeno krivično djelo, odnosno da li se u ovom događaju stječu obilježja krivičnog djela - saopćeno je iz Tužilaštva USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.