open-navfaktor-logo
search
Govor na Kongresu
"SDP će slijediti Corbynov put": Šta je Nikšić zapravo rekao o Britancu koji je branio Miloševića
SDP treba osluškivati i pratiti demokratski socijalizam u Americi koji je najsnažniji u posljednjih 50 godina i Corbynov novi put u Engleskoj, kazao je, između ostalog, Nikšić
23.06.2019. u 12:31
get url
text

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, na Kongresu te stranke jučer je održao govor u kojem se dotako mnogih tema. Međutim, jedno ime koje je spomenuo izazvalo je reakcije na društvenim mrežama, ali i u nekim medijima. Razna su tumačenja onoga šta je Nikšić zapravo rekao u svom govoru, iako se ta izjava čini potpuno jasnom. 

Dakle, Nikšić je u svom govoru spomenu Jeremyja Corbyna, predsjednika britanske Laburističke stranke. Preciznije, Nikšić je izjavio: 

-Bit će ponovo puno govora o novoj ljevici, o staroj ljevici i zato želim ovdje dati jedan presjek stanja u regionu i svijetu. U svijetu je model kakav su zastupali neki, sada već bivši, članovi SDP-a propao u samom srcu tog projekta. U Engleskoj je on zamijenjen novim pristupom i vođen drugim liderom Corbynom. U Danskoj je ljevica slavila. U Španiji je nakon separatističkih zaoštravanja opet pobijedila lijeva opcija, socijaldemokratska opcija. U Švedskoj je ljevica pobijedila, kao i u Holandiji.

U Grčkoj je nažalost nakon pobjede pala popularnost Sirize, ali je njihova ljevičarska vlada zajedno sa vladom našeg prijatelja Zorana Zaeva nakon 30 godina postigla sporazum između Makedonije i Grčke. Da nisu u pitanju dvije ljevičarske vlade, ovog sporazuma ne bi bilo. U Hrvatskoj SDP je rastao na izborima za EU. U Srbiji nema ljevice, fragmentiranost ih je koštala i to je opomena i BiH u šta se država pretvori bez ljevice. Slična sudbina zadesila je i naše drugove u Crnoj Gori.

Naglašavam ovo, jer u jeku migrantske krize kada su svi najavljivali pobjedu desnice, koja jeste imala pojedinih uspjeha, EU se odbranila i dala i nama do znanja da put takmičenja sa nacionalistima na njihovom terenu, u tome ko je veći nacionalista, nije ispravan put.

SDP treba osluškivati i pratiti demokratski socijalizam u Americi koji je najsnažniji u posljednjih 50 godina i Corbynov novi put u Engleskoj, ali i put našeg druga i iskrenog prijatelja Zorana Zaeva u nama bliskoj Sjevernoj Makedoniji, koja je i sama imala mnogo problema poput nas ovdje - rekao je predsjednik SDP-a. 

Nikšić je, kao što se vidi, nedvojbeno rekao da SDP treba slijediti Corbynov put.  Na društvenim mrežama se povela rasprava o tome šta je Nikšić rekao i u kojem kontekstu. Radi konteksta cijele priče, kompletan Nikšićev govor možete pročitati OVDJE.

Podsjetimo, u jeku predizborne kampanje za Opće izbore 2018. godine, SDP je obznanio da su dobili podršku od Corbyna.  U pismu koje je poslao na adresu Nermina Nikšića i SDP-a, naveo je: 

-Dragi prijatelji, u ime Laburističke partije želim da vam poželim sreću na predstojećim izborima. Socijaldemokratsku partiju Bosne i Hercegovine vidimo kao naše najbliže saradnike i znamo da vaša partija nudi viziju napretka za sve građane Bosne i Hercegovine, viziju, koja u svom srcu, sadrži socijalnu pravdu.

Nadam se da ćemo saradnju između naše dvije partije dodatno ojačati u narednim mjesecima i nadam se što skorijem susretu. Želim vam sve najbolje u oktobru. Vaš Jeremy Corbyn - stajalo je u pismu koje u septembru prošle godine stiglo na adresu SDP-a. 

Nekoliko je ključnih odlika Corbynove politike općenito, zbog kojih je Nikšićeva izjava i izazvala reakcije, bez obzira na kontekst i kako je ko shvatio ono što je predsjednik SDP-a govorio.

Kao zanimljivost navest ćemo i to da je u ljeto 2015. godine, kako su i ovdjašnji mediji prenijeli, kada su britanski laburisti bili pred izborom novog čelnika, Alastair Campbell svoj stav o Jeremyju Corbynu sažeo u samo tri slova: ABC (Anyone But Corbyn - Bilo ko osim Corbyna). Campbell, legendarni spin doktor koji je bio angažiran i na savjetovanju SDP-ovaca u BiH prije nekoliko godina, bio je uvjeren da bi izbor Corbyna za laburiste značio propast. Prema ocjenama, a u zavisnosti od simpatija, neki su i skloni reći da je našteio Laburističkoj stranci, dok drugi pak tvrde suprotno. 

Neke činjenice u vezi s njim koje su zanimljive nama na ovim prostorima su sljedeće: 

Jeremy Corbyn sebe opisuje kao "demokratskog socijalistu". Ocjena mnogih je da se radi o čovjeku rigidnih stavova. Corbyn je jedan od najpoznatijih i najglasnijih euroskeptika. Priznao je da je na referendumu o ulasku Velike Britanije u članstvo Evropske zajednice, prethodnice EU, glasao protiv.

Nerijetko se i on i Laburistička stranka suočavaju s optužbama za antizemitizam. Corbynovi kritičari mu zamjeraju što se nije obračunao sa antisemitima u vlastitim redovima, a i sam se našao na udaru kritika i optužbi.

Corbyn i ljudi oko njega su "na pogrešnoj strani u tako puno međunarodnih pitanja, od Rusije, preko Sirije do Venezuele", kazao je jedan od najdugovječnijih laburističkih zastupnika Mike Gapes. Nakon 27 godina u parlamentu, Gapes je u februaru ove godine napustio stranku, nakon što je i ranije upozoravao da će otići upravo zbog antisemitizma u vlastitim redovima. Tamošnja policija je također istraživala nekoliko članova stranke u vezi s ovim pitanjem.

Zamjera mu se i veličanje pojedinih diktatora i autokrata poput Huga Chaveza i Nicolasa Madura, a isticao se i u podršci režimu Bashara al-Assada u Siriji.

Jeremy Corbyn je žestoki kritičar NATO-a. Zagovornik je povlačenja Britanije iz Saveza, kao uostalom i njegovog gašenja u potpunosti.

Radi se o političaru koji je u dobroj mjeri negirao ili barem umanjivao zločine Slobodana Miloševića na Kosovu, a protivio se i NATO intervenciji protiv Srbije. Prospect Magazine u jednom od svojih tekstova je objavio:

-Prije manje od 20 godina, NATO je poduzeo vojnu akciju protiv genocidnog režima Slobodana Miloševića u Srbiji. Corbyn nije bio samo protiv akcije, nego je i negirao direktne Miloševićeve ratne zločine. Ti zločini su dokumentirane činjenice, a ne pitanja mišljenja... Sve poslijeratne britanske vlade tretirale su članstvo u NATO-u kao temelj odbrambene politike, ali je u Laburističkoj stranci postojalo i dalje suprotstavljeno mišljenje - precizirano je u tekstu. 

Autor tog teksta u Prospect Magazinu iz maja 2017. godine, između ostalog, navodi: "Volio bih da Corbyn objasni zašto, pod krinkom borca za mir, on služi kao apologet najgoreg političkog vođe u Evropi od 1945. godine". 

U vezi s Miloševićem skandalozan je bio i istup Seumasa Milnea, jednog od najbližih Corbynovih saradnika. Tako se glavni Corbynov savjetnik i bivši kolumnista Guardiana obrušio na Tribunal u Hagu (ICTY) nazvavši proces i protiv Miloševića "drskom političkom optužnicom".  Milne je takve stavove iznio u tekstu iz 2001. godine, da bi se tekst u britanskim medijima počeo "provlačiti" neposredno nakon izricanja presude Ratku Mladiću. U tekstu se navodi niz gnusnih laži radi odbrane Miloševića, dok se istovremeno blati ICTY. Optužuje zapadne zemlje za "kidnapovanje" Miloševića i dovođenje u Hag te tadašnje vlasti u Beogradu da su sve montirale i  "podmetnule" Miloševiću. Njegovo mišljenje je da je Miloševiću trebalo suditi u Beogradu, jer "sud u Hagu nije istinski nezavisan". Nakon presude Mladiću i pojavljivanja u medijima ranijih navoda Corbynovog saradnika, nekoliko članova Laburističke stranke na Twitteru se javno ogradilo od takvih stavova. 

Seumasa Milnea su, između ostalog, britanski mediji opisivali kao čovjeka koji "oplakuje smrt Sovjetskog saveza", što je navedeno u tekstovima neposredno nakon što ga je  Corbyn angažirao u Laburističkoj partiji. 

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u svom govoru na Kongresu veličao je Jeremyja Corbyna, predsjednika britanske Laburističke stranke koji je na tu poziciju došao protiv volje stranačke elite, glasovima sindikalne rulje, a poznat je kao otvoreni simpatizer Miloševića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.