open-navfaktor-logo
search
Konakovićev vakat
SDP-ovci glasali, pa sada tvrde: Za sporni Institut kojem je namijenjeno 200.000 KM kriva SDA
Za izdvajanje spornih 200.000 KM su, dakle, glasali i zastupnici SDP-a, uključujući i zastupnicu Srna Bajramović
01.07.2019. u 17:19
get url
text

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) oglasila se saopćenjem za javnost u kojem navodi kako je SDA glavni krivac za planiranje novca za Institut za kulturu i umjetnost, zbog kojeg se proteklih dana Vlada Edina Forte našla na udaru kritika. 

SDP u saopćenju navodi da je "opozicioni klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) uputio inicijativu prema Vladi KS, s ciljem brisanja stavke iz Budžeta KS od 200.000 KM za fiktivno Udruženje građana 'Institut za kulturu i umjetnost' kojeg su sami osmislili".

-Dužni smo javnost upoznati da je SDP-ova zastupnica Segmedina Srna Bajramović na 36. sjednici Skupštine održanoj 20. decembra 2017. godine javno pitala vladu i SDA-ovog premijera o kakvom institutu se radi, gdje mu je lokacija, ko je direktor i kakva mu je svrha? Očigledno je da je SDA osmislila Institut kao još jednu u nizu prevara koju su isto tako brzo "zaboravili", jer im on očigledno nije ni bio bitan nego novac koji su preko njega planirali izvući. Posebno su sada licemjerni pokušaji SDA da prikrije vlastitu kriminalnu namjeru, kroz navodna objašnjenja da je laž kako je ovo udruženje naslijeđeno od njihove vlade. Umjesto što potcjenjuju pamet građana i javnosti svojim svakodnevnim nesuvislim saopćenjima, tražimo od SDA da se bar ne svađa sa zdravim razumom i dokazima koji se mogu provjeriti u stenogramu sa 36. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo - navodi se u saopćenju. 

Kako se čini, u ovoj priči su mnogi, kako to navodi SDP, "posvađani sa zdravim razumom", uključujući i zastupnike Socijaldemokratske partije u Skupštini Kantona Sarajevo.  U budžetu Kantona Sarajevo za 2019. godinu, kao i rebalansom budžeta, planirano je izdvajanje 200.000 KM za nevladinu organizaciju "Institut za kulturu i umjetnost" koja je formirana prije šest mjeseci. Tačnije 21. decembra 2018. godine ova NVO je zvanično upisana u registar, a potom je vladajuća "šestorka" u Kantonu Sarajevo izglasala budžet i rebalans budžeta te tako oba puta dala saglasnost za izdvajanje spornih 200.000 KM ovoj tek osnovanoj nevladinoj organizaciji. Za izdvajanje spornih 200.000 KM su, dakle, glasali i zastupnici SDP-a, uključujući i zastupnicu Srna Bajramović. 

Zastupnica Srna Bajramović je 2017. godine postavila pitanje u vezi sa do tada zvanično neosnovanim institutom i to konkretno ministru kulture i sporta Mirvadu Kuriću koji istu poziciju obnaša i sada u Vladi, kao što je i tada kada je na čelu Vlade Kantona Sarajevo bio Elmedin Konaković. 

VEZANI TEKST - Radončić: SBB će uskoro odlučiti o ministru Kuriću

Na čelu fantomskog Instituta su bivše uposlenice Ministarstva na čijem čelu je Mirvad Kurić.

U međuvremenu se oglasila i Naša stranka, čiji su zastupnici također glasali za izdvajanje spornog novca. 

-Zahtijevamo da Vlada Kantona Sarajevo sredstva u iznosu 200.000 KM, koja su i prethodne dvije Vlade planirale za Institut za umjetnost i kulturu, budu dodijeljena institucijama kulture od državnog značaja. Ova Vlada treba nastaviti s podrškom ne samo kantonalnim instuticijama kulture, već i državnim čiji su pravni status i finansiranje upitni zbog nedostatka političkog konsenzusa na državnom nivou - navode iz Naše stranke. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.