Skupština TK

SDP tvrdi da im je Centrala SBB-a "razvalila" koaliciju u TK, Mešalić nije dobio podršku

Objavljeno: 11.01.2019. u 15:51 Autor: J. Bojić

Koalicija koju je pravio SDP sa 10 zastupnika, brojala je 19 ruku. Tu su DF sa tri zastupnika, te SBB, SBiH i Naša stranka sa po dva. Za većinu je potrebno 18 ruku, a kako sada stvari stoje, bez dva zastupnika SBB-a, većina u Skupštini TK ne postoji

Koalicija pet stranaka u Tuzlanskom kantonu, koje su učestvovale u procesu formiranja vlasti, praktično više ne postoji. Razlog za to je odbijanje SBB-a da podrži Mahira Mešalića, kao kandidata za rukovodstvo Skupštine TK iz reda bošnjačkog naroda.

- Nastavak konstituirajuće sjednice zakazali smo jer smo imali sve dogovoreno i 19 ruku u Skupštini TK. Samo deset minuta prije početka sjednice smo dobili obavještenje od Kluba SBB-a da oni, prema instrukcijama iz Sarajeva (od Centrale SBB-a, op. a.), ne mogu podržati kandidata DF-a za rukovodstvo Skupštine TK. To praktično znači da mi više nemamo 19 ruku, iako iz SBB-a tvrde drugačije - kaže Dževad Hadžić, šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK.

On je dodao da slijede određe odluke organa SDP-a, a da SDP sada može razmišljati o drugim partnerima.

- Govorim u ime većine da u ovom momentu nemamo usaglašen stav ko će biti u rukovodstvu iz reda bošnjačkog naroda. Razlog je što se nismo mogli dogovoriti oko imena. Direktno, mi nismo bili zadovoljni s ponuđenim imenom, ali i drugi su se složili s tim. Ovo nije kraj koalicije - rekao je Nedžad Hamzić, šef Kluba zastupnika SBB-a.

Mahir Mešalić, šef Kluba DF-a koji nije dobio povjerenje iz SBB-a za rukovodstvo skupštine, rekao je da SDP treba pitati šta slijedi po pitanju koalicije.

- Po nama proces formiranja vlasti je zakočen. Možda je bolje da se iskristališe jasna većina i koji je pravac djelovanja. Vodaće stranka SDP treba da donese odluku, jer oni vode proces formiranja vlasti. Za nas to znači da je SBB iznevjerio dogovor i za nas oni nisu dio priče - rekao je Mešalić.

Koalicija koju je pravio SDP sa 10 zastupnika, brojala je 19 ruku. Tu su DF sa tri zastupnika, te SBB, SBiH i Naša stranka sa po dva. Za većinu je potrebno 18 ruku, a kako sada stvari stoje, bez dva zastupnika SBB-a, većina u Skupštini TK ne postoji.

Na sjednici Skupštine danas je završen izbor delegata u Dom naroda FBiH. Indikativno je da je lista PDA, koju predvodi Senad Alić, dobila devet glasova, a ova stranka ima sedam zastupnika, što znači da su dobili podršku SBB-a. Pored Alića u Dom naroda od Bošnjaka će i Fahrudin Skopljak iz SDA te Dževad Hdžić iz SDP-a.

Predstavnici Srba u Domu naroda FBiH iz Skupštine TK bit će SDP-ovci Slađan Ilić i Žarko Vujović, Hrvate će predstavljati Boris Krešić iz DF-a, a ostale Mirela Trepanić (NS) i Sandra Imširović (DF).

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije