Formiranje vlasti

SDP želi pregovarati sa SDA i PDA: Evo kako izgleda nova politička križaljka u TK

Objavljeno: 21.01.2019. u 15:51 Autor: J. Bojić

SDP je u TK pokušao formirati "građanski blok" od 19 zastupnika, u kojem su pored njih bili DF, Naša stranka, SBiH i SBB. Međutim taj politički savez pukao je već na prvom važnijem pitanju, izboru rukovodstva Skupštine TK

Skupština TK: Traži se nova većina

Predsjedništvo Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla odlučilo je pokrenuti pregovore o formiranju vlasti s SDA i PDA. Očekuje se da će ovaj stav večeras potvrditi i Kantonalni odbor, a onda će uslijediti i zvanični pozivi za pregovore.

SDP je u TK pokušao formirati "građanski blok" od 19 zastupnika, u kojem su pored njih bili DF, Naša stranka, SBiH i SBB. Međutim taj politički savez pukao je već na prvom važnijem pitanju, izboru rukovodstva Skupštine TK. Zastupnici SBB-a nisu ispoštovali dogovor s koalicionim partnerima i u posljednjem trenutku povukli su podršku Mahiru Mešaliću, kandidatu DF-a za rukovodstvo Skupštine. Nakon, toga postalo je jasno da takozvani "građanski blok" nema budućnost sa Savezom za bolju budućnost.

- Odazvat ćemo se pozivu, jer je to ono što zagovaramo od početka. Kada je u pitanju PDA, također ostajemo pri stavu da mi s njima nećemo. Mislim da je jasno da "BH blok" sada traži partnera i samo je pitanje ko će to biti, SDA ili PDA - kaže šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Bego Gutić.

Kao osnova za pregovore SDP navodi svoj "plan 10", a tu posebno ističu infrastrukturne projekte, poput brze ceste Tuzla-Brčko-Orašje, izgradnju "Bloka 7" u Termoelektrani Tuzla, izgradnju termoelektrane Banovići, kao i pravednija raspodjelu javnih prihoda.

- Taj "plan 10" je kompatibilan sa agendom SDA, s kojom smo mi nastupali u predizbornoj kampanji. Ako uzmete moj ekspoze kao premijera TK iz 2015. godine, tu je značajan dio mjera koje sada predlaže SDP - dodaje Gutić.

Predsjedništvo SDP-a u TK naglasilo je da će u vlast ići samo kao dio "BH bloka" koji pored ove stranke, čine i DF i Naša stranka.

Predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Zlatan Begić kaže da je primarni cilj za ovu stranku očuvanje "BH bloka".

- Organi DF-a će ubrzo održati sjednice, ali učinit ćemo sve da priča o "BH bloku" uspije, jer je to ideja koja je potrebna ovoj državi. Vidjet ćemo koji je minimum zajedničkih tački sa našim partnerima kako bismo nastavili i zajedno izašli iz ove izuzetno neugodne situacije - kaže Begić.

Mirsad Čamdžić, predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Tuzla, kaže da je stranačko Predsjedništvo u subotu donijelo stav kojeg će se pridržavati i kada je u pitanju TK.

- Mi nećemo ni na jednom nivou ići u vlast sa HDZ-om, SDA i SNSD-om. Što se nas tiče "BH blok" još funkcionira i za nas je najbolja varijanta da se vratimo na početak, odnosno na "koaliciju 19" u TK. Mi nećemo učestvovati u razgovorima sa SDA i PDA - rekao je Čamdžić.

Za stav o predstojećim pregovorima smo pitali i Senada Alića, čelnog čovjeka PDA u TK. On se javio na telefon i rekao da je na sastanku, a kasnije nije odgovarao na naše pozive.

Ukoliko Kantonalni odbor SDP-a potvrdi zaključke svog Predsjedništva novi proces pregovora, saznaje Faktor, mogao bi krenuti već krajem ove sedmice. Nakon prvih sastanaka bit će jasnije ko će činiti novu koaliciju u TK.

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije