Kriminal u "Alumini"

SDS: Neka MUP istraži ulogu Dodika, Tegeltije i Stevanovića

Objavljeno: 31.08.2018. u 18:45

Povodom današnjeg saslušanja više osoba zbog sumnje da su počinili nekoliko krivičnih djela u poslovanju firme “Alumina”, SDS pita istražne organe u RS-u zbog čega nisu reagovali ranije

FOTO: ARHIV

Kako kažu, oni su još od 2008. godine upozoravali da se tamo dešavaju kriminal i zloupotrebe.

- Ovim putem pozivamo MUP RS-a da istraži ko je upisao nezakonite hipoteke na ime kredita koji nikada nisu ušli u firme "Birača", već je novac iz kredita završio na nepoznatim računima širom svijeta. Pozivamo policiju da javnosti hitno saopšti ko je počinio takav kriminal, a naročito ko ga je "s vrha" odobrio - kažu u SDS-u.

U saopćenju se dalje navodi kako iz ove stranke "pozdravljaju akciju tužilaštva i policije, ali traže da ispitaju ulogu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ministra finansija Zorana Tegeltije, gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića i ostalih iz vlasti u ovim sumnjivim aktivnostima koje bi 'Birač' mogle da koštaju 200 miliona maraka".

- Sve drugo smatraćemo još jednim fingiranim procesom kojim vlast u RS-u, u predizborno vrijeme, želi lažno da se prikaže kao borac protiv kriminala i korupcije, a u stvari je saučesnik brojnih kriminalnih afera. Pozivamo policiju i pravosuđe u Republici Srpskoj da se konačno otrgnu iz mafijaško – političke sprege i da proces u "Alumini" dovedu do kraja, po slovu pravde i zakona - saopćeno je iz te stranke.

Podsjećamo, danas su pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a RS-a na području Zvornika, priveli na saslušanje šest osoba inicijala S. R. (1961.), N. R. (1960.), G. V. (1964.), C. M. (1954.), P. P. (1956.) i Č. Z. (1950.) zbog sumnje da su izvršila krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja te falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Nezvanično, u pitanju su Sonja Rubež, Nenad Rubež, Gordan Vuković, Cvjetko Marinković, Pajo Petković te Čedomir Zelenović iz Zvornika.

Tužilaštvu BiH je 7. juna ove godine dostavljen izvještaj protiv petnaest osoba i to protiv šest prethodno navedenih i devet osoba iz Litvanije za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom pranje novca.

Prijavljene osobe iz Litvanije su, nezvanično, Vladimir Romanov, Mindaugas Kazakevičius, Rimantas Balsis, Martinas Ugianskis, Virginijus Vajega, Oksan Kovtun, Elena Moskalev, Giedrius Grigalius i Arvidas Skanas.

-Sve navedene osobe se sumnjiče da su u dužem vremenskom periodu činile udruženje formirano s ciljem vršenja navedenih krivičnih djela, a zbog protivpravne imovinske koristi za osobu V. R. iz Litvanije - navode iz entitetske policije.

V. R. je kao većinski vlasnik "Ukio banks“ preko više privrednih društava iz Litvanije i s britanskih Djevičanskih ostrva, protivpravnu imovinsku korist stečenu vršenjem krivičnih djela sa navedenim osobama ubacio u legalne novčane tokove u inostranstvu čime je prikrio njihovo nezakonito porijeklo.

Sumnja se da je izvršenjem ovih krivičnih djela kriminalno udruženje oštetilo privredna društva Fabrika glinice "Birač“, "Alumina“, "Mehanika“, "Alusil“ i "Birač Energo“ Zvornik te Rudnik boksita "Srebrenica“ za iznos od najmanje 188.000 KM, tvrde iz MUP-a RS-a.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije