Sedam dana liskaluka u Narodnom pozorištu Mostar

Objavljeno: 18.04.17 u 14:31 Autor: A. B. Š.

Ovogodišnji 14. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska” održat će se od 22. do 29. 4. 2017. godine u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru. U programu je ukupno osam predstava najbolje produkcije komediografskog žanra, koje je selektor uvrstio u program “Mostarske liske”, odabravši ih  među rekordnih 45 predstava pristiglih na javni poziv.

Na festival u Mostar dolaze predstave iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije. Sedam u konkurenciji i jedna posljednjeg dana festivala u čast nagrađenih. Vizualni identitet festivala i ove godine krase tradicionalni simboli “Mostarske liske”: Ptica liska i Stari most. Ove godine, ptica liska, držeći u kljunu komičnu masku, bježi od stiliziranog harlekina uz poruku: “Smijehom do slobode”!

Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar, kazao je povodom početka festivala, na danas održanoj konferenciji za novinare da i ove godine sa izuzetnim ushićenjem očekuje početak „Mostarske liske“, svojevrsnog zaštitnog znaka Narodnog pozorišta Mostar, koji na simboličan način označava i početak proljeća, početak jednog novog kreativnog ciklusa kojim iznova želi, ne samo evocirati uspomene na dane slave Pozorišta, već ih dostići i prevazići.

-O samom festivalu, o tome koliko nama i našoj publici, građanima Mostara znači, suvišno je govoriti, jer rijetko viđen interes teatara iz regiona za nastupom na festivalu govori da je naš rad izuzetno vrednovan u pozorišnim krugovima i izvan Bosne i Hercegovine - kazao je Mujkanović.

Smatra važnim skrenuti pažnju na planove za naredne festivale,odnosno kako vidi njegov razvoj.

-Vjerujemo da „Mostarska liska“, koliko god vjerna svojoj osnovnoj funkciji i koncepciji, ima dužnost kohezivno djelovati na grad Mostar. „Liska“ ima kapacitet relaksirajuće djelovati na čitavu društvenu situaciju, dajući ljudima novu dozu prijeko potrebnog optimizma. Upravo su optimizam i sloboda duhovni stubovi na kojima moramo graditi društvo i odnose među ljudima, te čine lajtmotiv čitavog festivala. To možemo postići još raznovrsnijim i bogatijim programom, koji će se dešavati na raznim scenama u gradu, otvarajući se kako publici tako i prema vrsti sadržaja koje ćemo prikazivati. Ako išta na organizaciji festivala moramo popraviti, to je navedena raznovrsnost scena i programa na kojima ćemo, nadam se u budućnosti raditi - istakao je Mujkanović. 

Prema riječima, Adnana Lugonića, selektora festivala i umjetničkog direktora NPM-a, važno je istaći da je na adresu Narodnog pozorišta u Mostaru stiglo rekordnih 45 prijava na Festival Mostarska liska iz svih zemalja regiona.

-To je potvrda da smo tokom proteklih godina upjeli da, i pored svih poteškoća, napravimo respektabilan festival, na čiji poziv se odazivaju najznačajniji teatri regiona. Ove godine u takmičarskom programu bit će odigrano sedam predstava, koje svojim kvalitetom dokazuju da komedija kao žanr zahtijeva ozbiljan, profesionalan i promišljen pristup u radu i da svakako to nisu predstave koje, uslovno rečeno, podilaze publici s ciljem da joj ponude laku zabavu - poručio je Lugonić.

O najboljim predstava odlučuje stručni žiri: Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić. I žiri medija odlučuje o najboljoj predstavi po njhovom izboru, a rade u sastavu Maja Begtašagić (predsjednica), Kristina Ljevak i Rijad Durkić. U žiriju publike su Nada Dalipagić (predsjednica), Katica Omanović i Ilda Kero. Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri, i to: Veliku lisku - Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini; Velika liska – nagrada za najboljeg glumca Festivala; Velika liska – nagrada za najbolju glumicu Festivala; Velika liska/plaketa Ahmet Obradović – nagrada za najbolju režiju; Mala liska – nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri.

Žiri medija i žiri publike dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu. Realizaciju festivala pomogla je Addiko Bank, generalni sponzor Festivala.

Program festivala

- “GOSPOĐA MINISTARKA”, Bosansko narodno pozorište Zenica (subota, 22. 04.),

- “MALO BLAGO”, Gradsko pozorište Jazavac, Banja Luka (nedjelja, 23. 04. 2017.);

- “JEDAN SLUGA, DVA GOSPODARA”, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb (ponedjeljak, 24. 04. 2017.),

- “ZBUNJOZA” / Perplex, PlayDrama i Gradsko kazalište mladih Split (utorak, 25. 04. 2017.);

- “DEMOKRACIJA” Zijaha A. Sokolovića, TheArto - Udruga Riječi / Prave / Predstave, Zagreb – Yugoart, Beograd (srijeda, 26. 04. 2017.);

- “Buzdovan”, Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića, Kruševačko pozorište, Kruševac, Srbija (četvrtak, 27. 04. 2017.); 

- “ODUMIRANJE MEĐEDA”, Narodno pozorište Mostar (petak, 28. 04. 2017.)

- “STARI KLOVNI”, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Slovenija (subota, 29. 04. 2017.), u čast nagrađenih.