open-navfaktor-logo
search
Sjeverna Makedonija
Sedam godina zatvora ocu koji je prodao kćerku za 6.000 eura
Optuženi T. D. je 2013. godine prisilio na brak svoju tada 17-godišnju kćerku i prodao je porodici u Sloveniji
10.01.2020. u 13:04
get url
text
Sud ilustracija

Krivični sud u Skoplju osudio je na sedam godina zatvora oca koji je prodao maloljetnu kćerku u Sloveniju, saopćilo je danas Tužilaštvo Sjeverne Makedonije, prenosi beogradska Beta. Kako se navodi, optuženi T. D. je 2013. godine prisilio na brak svoju tada 17-godišnju kćerku i prodao je za 6.000 eura porodici u Sloveniji.

Tu maloljetnicu je, ističe se, nova porodica tretirala kao predmet kupovine, zbog čega je nadležni sud u Mariboru u decembru 2015. osudio njenog supruga i njegove rodtelje i izrekao im efektivne zatvorske kazne.

O tom slučaju je slovenački javni tužilac obavijestio Tužilaštvo za organizovani kriminal Sjeverne Makedonije, koje je odmah započelo istragu protiv oca koji je prodao kćerku, a preko međunarodne pravne pomoći osigurani su dokazi i razmijenjene informacije sa slovenčkim kolegama.

- U toku istrage je utvrđeno da su roditelji momka dogovorili brak i da se otac maloljetnice saglasio da nevjestu da za novac čovjeku kojeg prvi put vidi, a kada se djevojka usprotivila optuženi je fizički napao i prisilio na brak - navodi se u saopćenju Tužilaštva Sjeverne Makedonije.

Prema presudi koju je objavio Osnovni krivični sud Skoplje, navodi se da je optuženi T. D. "proglašen da je kriv za počinjeno krivično djelo 'trgovina djetetom' i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.