Sedam kompanija iz BiH predstavlja namještaj na sajmu u Kelnu

Objavljeno: 12.01.17 u 11:13

Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH organizirala je zajednički štand bh. kompanija na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera - IMM COLOGNE u Njemačkoj, koji će biti održan od 16. do 22. januara ove  godine.

Međunarodni sajam namještaja i interijera u Kelnu
Međunarodni sajam namještaja i interijera u Kelnu

Sedmi nastup Bosne i Hercegovine na IMM COLOGNE ponudit će kupcima u Njemačkoj i Evropskoj uniji izvozne kolekcije namještaja sedam bh. firmi, i to: "Boksit" Milići, "Bosnian beech board" Visoko, "FEF Export-Import" Sarajevo, "H.M.M." Gradačac, "Lignacon" Teslić, "Namještaj/Solid Wood" Gradačac i "Woodteam" Ilijaš, rečeno je Feni u VTKBiH.

Na bh. štandu, između ostalog, bit će izložen tapacirani i masivni hrastov namještaj, trpezarije, spavaće sobe, klub stolovi, komode, regali za dnevnu sobu, uredske stolice i fotelje, te tapacirane i barske stolice. Nastup Bosne i Hercegovine na IMM COLOGNE 2017 finansijski će podržati Vanjskotrgovinska komora BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Tokom šest godina izlaganja u Kelnu, VTKBiH je u okviru grupnog štanda podržala 46 nastupa firmi iz cijele BiH, a uzevši u obzir sudjelovanje pojedinih firmi na više sajmova, podržala je ukupno 29 različitih kompanija koje ukupno zapošljavaju više od 6.700 radnika.

Koliki je značaj izlaganja na sajmu namještaja u Njemačkoj govore podaci vanjskotrgovinske razmjene i trend rasta izvoza. Naime, posmatrajući izvoz namještaja po svim stavkama, uključujući kako drveni tako i metalni i namještaj od drugih materijala te njihove dijelove, u 2015. godini je iz BiH u svijet izvezeno namještaja u vrijednosti oko 230,9 miliona eura, što je više za 12,1 posto u odnosu na izvoz u 2014. godini.

Bosanskohercegovačka industrija namještaja MS&WOOD („Majstori i Drvo“) također će se predstaviti  na ovogodišnjem prestižnom Međunarodnom sajmu namještaja u Kelnu na vlastitom štandu sa  novom kolekcijom "Elle", proizvedenom u Fojnici.