open-navfaktor-logo
search
Poznati glumac
Sedam predstava: U Pozorištu mladih Sarajevo krajem oktobra počinje "Zijahova antologija"
U Pozorištu mladih Sarajevo krajem oktobra počinje "Zijahova antologija", a radi se o sedam autorskih predstava za sedam sarajevskih mostova, koji su simbolično obilježili autorovo djetinjstvo.
11.10.2022. u 18:47
get url
text

- Za pedeset pet godina razmišljanja, doživljavanja i razumijevanja pozorišta i glumca u njemu, po svijetu sam napravio sedam različitih autorskih predstava, kao odgovor na burna i znatiželjna pozorišna vremena - kazao je autor spomenutih predstava, istaknuti bh. glumac i reditelj Zijah A. Sokolović u osvrtu na spomenutu antologiju.

Podsjetio je kako je sve počelo 1978. godine s monodramom "Glumac... je glumac... je glumac", nakon čega slijede "CABAres, CABArei", pa "Rođenje – Ko bajagi donijela me roda", "Medvjed", "Međuigre 0-24", "Demokratija", a sedma je "Lijevo desno glumac".

- Sve se te predstave, od njihovih premijera pa do danas, tajnom pozorišta i čudom glumca, još uvijek igraju diljem svijeta! Igraju se godinama i ponavljaju stotinama i hiljadama puta. Kao odbrana neke misli, mašte ili dokazivanje glumačke prolaznosti. Vjerujem da je svaka moja odigrana predstava most za sebe. Most glumca prema gledaocima i most za gledaoce prema glumcu - navodi Sokolović.

Po njegovim riječima, sarajevski mostovi simbolično su obilježili njegovo djetinjstvo i život, jer je rođen pored njih, a "oni su put, da se sa jedne obale pređe na drugu".

- Da se ljudi međusobno upoznaju, razumiju ili da svoju obalu vide sa druge strane. Zato mislim da su moje pozorišne predstave koje traju godinama, kao sarajevski mostovi. Antologiju započinjem 28.oktobra 2022. predstavom "CABAres, CABArei", a u aprilu 2023. završavam legendarnom monodramom "Glumac... je glumac... je glumac" - navodi Sokolović.

Direktor Pozorišta mladih Ismir Fazlić ističe kako se saradnja sa Zijahom nastavila nakon projekta "Ako pčele odu..." koji je realiziran prošle godine.

- Ovaj put na našoj sceni imamo priliku gledati i uživati u sedam predstava čija je stvaralačka i teatarska vrijednost neupitna. Sigurno je da Zijah A. Sokolović donosi teatarsko osvježenje i zadovoljstvo će nam biti ispratiti čitav projekat do aprila 2023.godine - potcrtava Fazlić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.