open-navfaktor-logo
search
Nema pomaka
Sedmi je dan potrage za Splićaninom nestalim u Beogradu, javila se i njegova djevojka
Sedmi je dan potrage za 27-godišnjim Splićaninom Matejem Perišem, koji je nestao u Beogradu u noći s 30. na 31. decembra.
06.01.2022. u 10:53
get url
text

U utorak navečer, krajem petog dana potrage, oglasio se Matejev otac.

- Ja Mateja želim vratiti kući na bilo koji način i dotad ću ostati tu. Sudbina ili ne znam šta je, to se dogodilo. Šta se dogodilo to nitko ne zna. Ja sam spreman na sve i samo želim saznati istinu i da svoje dijete odvedem kući makar mi bilo zadnji put - rekao je otac nestalog mladića.

Jučer se oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin koji je kazao da policija radi sve u svojoj moći da rasvjetli što se na Staru godinu dogodilo Mateju Perišu. On je isključio mogućnost bilo kakvog sukoba ili nasilja unutar samog kluba te noći. 

Taksistu sa snimka policija je locirala i ispitala, potvrdio je ranije Matejev otac. Nije ga primio jer je imao stranke, a iako su sami pokušali i nisu uspjeli pronaći više informacija, taksisti su uvjereni da je policija uspjela jer postoje stotine kamera po gradu i sigurno neki snimci nisu objavljeni.

Prema onome što dosad znamo, Matej je oko 2 sata u noći nestao iz kluba. S obzirom na to da se na nadzornim kamerama u tom dijelu Beograda vidi da mladić u majici kratkih rukava trči ulicama i da je Matejev otac Nenad Periš na njima prepoznao svog sina, smatra se da je Matej rutom koja također ostavlja neke nepoznanice došao do restorana Savanova, na početku Beograda na vodi. Na nadzornim kamerama iz restorana vidi se kako se mladić spušta prema vodi.

Danima policijski brodovi obavljaju pretragu Save i ušća u Dunav, a dio Save ispred spomenutog restorana u utorak pretraživali su i ronioci u potrazi za tragovima. No Matej još uvijek nije pronađen. Od Matejevog oca uzet je DNK uzorak, vjerovatno kako bi se uporedio s nekim tragovima koji su nađeni na kopnu kod restorana Savanova.

Srbijanski Kurir objavio je kako je razgovarao s djevojkom nestalog Mateja Sanjom.

- Nije nikakva svađa između njih uzrok problema i to nije okidač za bilo šta. Sanja i Matej su i dalje u vezi. Matej je otišao u Beograd sa šestoricom prijatelja od kojih je njegova djevojka znala trojicu. To su Matejevi stari prijatelji iz osnovne škole. Taj doček je planiran šest mjeseci unazad. Nije bilo nešto što je dogovoreno odjednom. Njegova djevojka je dodala da nije znala da će im se ostala trojica priključiti - prepričao je novinar Kurira razgovor s Matejevom djevojkom.

Uvjerena je da Matej nije bio pod utjecajem droge jer, kako je rekla, to nije on.

Međutim, predsjednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović objelodanio je detaljno ponašanje i kretanje Mateja Periša (27) prije nestanka i otkrio da su kod grupe mladića iz Splita pronađene nedozvoljene supstance.

- Momci iz Splita su došli u Beograd 30. decembra, a u smještaj na Dorćolu su ušli nešto prije 18 sati. U smještaju su već počeli da konzumiraju alkoholna pića. Oko 21 sat su otišli u restoran "Ambar" gdje su također pili alkohol. Nastavili su provod u klubu "Gotik" gdje su naručili veliku količinu alkohola - otkrio je detalje iz istrage Mijailović, prenosi Kurir.

Mladići su prema njegovim riječima konzumirali opijate od kojih je najopasniji spid.

- Možete misliti kako je to uticalo na njihova tijela. Alkohol plus narkotici. Matej je negdje oko 1.40 ustao od stola i naglo izašao napolje. Činjenica je da su njegovi drugovi skoro sat vremena kasnije primijetili da ga nema. Nestanak su prijavili sutradan popodne - otkriva Mijailović.

Naglašava da je policija od starta od njih dobijala rezervisane informacije.

- Nisu spominjali opijate, jer Matejevog oca poznaju i vole, a on čovjek nije znao da mu sin konzumira drogu. Međutim, mi smo našli tragove u kombiju u kojem su došli iz Hrvatske i u smještaju u Beogradu. Konzumirali su drogu. Najvjerovatnije sva sedmerica. Tu drogu su donijeli sa sobom - naveo je Mijailović.

On je kazao i da je policija više nego u uobičajenim okolnostima uključena u potragu za mladićem iz Splita.

- Mi smatramo da je u pitanju dijete jer je osoba jako mlada. Tada se traga i van radnog vremena - istakao je Mijailović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Više javno Tužilastvo u Beogradu jedini daju i davat će zvanične informacije o potrazi za nestalim državljaninom Hrvatske, Matejem Perišom, rekao je danas Tanjugu viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović.

- Sve druge informacije koje se pojavlju u medijima nisu zvanične, niti potvrđene, jer ovo tužilaštvo u saradnji sa MUP-om aktivno učestvuje i usmjerava potragu nestalim mladićem - kazao je on.

U cilju pronalaska nestalog, donijete su naredbe za izuzimanje snimaka sigurnosnih kamera, kao i naredbe za vještačenje DNK profila sa mjesta gde je mladić viđen posljednji put.

Preduzimaju i sve druge neophodne radnje u cilju rasvjetljavanja navedenog događaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.