open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Šef britanskih oružanih snaga: Rusija je strateški izgubila rat, uz velike gubitke osvojili su sićušni teritorij
Šef britanskih oružanih snaga Tony Radakin kazao je kako je Rusija u strateškom smislu već izgubila rat u Ukrajini te da je njena vojska oslabljena.
17.06.2022. u 07:53
get url
text

Poručio je da Rusija ima velike gubitke na frontu, da joj ponestaje vojnika i modernih projektila te da nikada neće moći zavladati cijelom Ukrajinom.

- Rusija je napravila strašnu grešku. Nikada neće preuzeti kontrolu nad Ukrajinom - rekao je Radakin za britansku PA Mediju, prenosi The Guardian

Prvi čovjek britanskih oružanih snaga izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin izgubio 25 posto kopnene moći zbog "sićušnih" dobitaka.

Poručio je da će Ruska vojna moć oslabiti dok je NATO sve jači.

- Rusija je strateški već izgubila rat. NATO je jači, Finska i Švedska se žele pridružiti. Iako bi Putin u idućim sedmicama mogao postići neke taktičke uspjehe, ostvarit će ih uz velike gubitke – istakao je Radakin.

Ocjene Radakina oslanjaju se na izvještaje britanske obavještajne službe u kojima se navodi da su neke ruske bataljonske taktičke grupe mogle prikupiti tek 30 vojnika, a inače se sastoje od 600 do 800 vojnika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je posjetu Kijevu u četvrtak čelnika Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije kao "historijski dan" za njegovu zemlju.

- Ukrajina uživa podršku četiri moćne evropske države - rekao je Zelenski u svom večernjem videoobraćanju, dodajući da je Ukrajina sada bliža Evropskoj uniji nego ikada od njene nezavisnosti.

Očekuje se da će Evropska komisija danas objaviti ocjenu o tome treba li Ukrajini dodijeliti status kandidata za članstvo u EU, što je ključni korak u dugom procesu dobijanja punopravnog članstva u bloku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.