Ozbiljna prijetnja

Šef njemačke obavještajne službe upozorio na sve jaču saradnju radikalne desnice

Objavljeno: 14.04.2019. u 15:55

Haldenwang je također upozorio na prijetnje terorističke organizacije ISIL za koju je kazao da je i dalje aktivna u sirijskom i iračkom podzemlju

FOTO: n-tv-de

Šef Službe za zaštitu njemačkog ustava, odnosno unutrašnje obavještajne službe Thomas Haldenwang izjavio je da je utvrđeno da radikalne desničarske grupe uspostavljanju jaku mrežu saradnje u Njemačkoj.

Haldenwang je za list "Welt am Sonntag" kazao kako je potrebno obratiti više pažnje na dešavanja na polju radikalne desnice.

"Utvrdili smo da postoji jaka saradnja među radikalnim desničarskim grupama i da to predstavlja ozbiljnu prijetnju", kazao je Haldenwang.

On je također kazao da su sve manje i linije razdvajanja između radikalne desnice i populističkih pobunjenika koji su nezadovoljni aktuelnom političkom situacijom u zemlji i regiji.

Haldenwang je također upozorio na prijetnje terorističke organizacije ISIL za koju je kazao da je i dalje aktivna u sirijskom i iračkom podzemlju.

"Ne možemo reći da je prijetnja ISIL-a otklonjena. Imamo brojne dokaze da teroristi pokušavaju spremati nove napade. Moramo biti svjesni da je teroristički napad moguć u svakom času i u Njemačkoj", kazao je Haldenwang.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije