open-navfaktor-logo
search
Negirali krivnju
Seferovići uskoro ponovo u sudnici: Kupili maloljetnicu i natjerali je da prosi
Ljubo Seferović i njegov sin Jasmin, negirali su krivnju po optužnici Tužilaštva RS-a, koja ih tereti za trgovinu djecom i pomaganje.
14.02.2021. u 12:31
get url
text

Krivicu je u banjalučkom Okružnom sudu negirala i Almasa S. majka djevojčice L.S. koja je optužena za pomaganje, odnosno da je uz novčanu naknadu dala saglasnost za brak svoje 15-ogodišnje kćerke sa Jasminom Seferovićem, javlja Srpskainfo.

Tužilaštvo RS-a podiglo je optužnicu protiv Jasmina Seferovića (21) i njegovog oca Ljube (35) iz Sarajeva, te Almase S. (38) iz Mostara zbog trgovine maloljetnicom L. S. koja je prošle godine zatečena u prosjačenju u Banjoj Luci.

Optužnica Jasmina tereti za krivično djelo trgovine djecom, a sve troje su optuženi za krivično djelo vanbračne zajednice sa djetetom. Almasa S., majka maloljetnice, tereti se za prodaju kćerke, a Ljubo za pomaganje u krivičnom djelu.

Prema navodima optužnice, Jasmin je 2018. godine preko Facebooka kontaktirao s tada 15-godišnjom L. S. i nagovorio je da iz Mostara dođe u Banju Luku, kako bi zasnovali vanbračnu zajednicu, a potom su počeli živjeti zajedno sa ostalim članovima njegove porodice, da bi ju ubrzo prisilio na prosjačenje.

Maloljetnica je prosila ispred tržnih centara u Banjoj Luci i Sarajevu, te skupljeni novac davala Jasminu.

- Kada ne prikupi dovoljno on bi je tukao - dodaje se u optužnici, te navodi da su na njenom tijelu bile vidljive brojne povrede i modrice.

- Primoravao ju je da prosi čak i kada je ostala trudna, ali i nakon što je u oktobru 2019. rodila kćerku. To je trajalo do 20. februara kada je policija zatekla kako s bebom u naručju prosi na parkingu u Banjoj Luci - navodi se u optužnici.

Nakon što je slučaj razotkriven, L. S. je sa bebom smještena u sigurnu kuću.

Ljubo Seferović je optužen da je kontaktirao Almasu S., majku maloljetnice, i ponudio joj novac u zamjenu za pristanak na vanbračnu zajednicu njegovog sina i njene kćerke, na šta je ona pristala.

U decembru 2018. godine uplatio joj je 1.900 KM, čime je ona iz koristoljublja omogućila nedozvoljenu vanbračnu zajednicu.

Kao što je poznato, Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija optuženi su za izazivanje i prikrivanje saobraćajane nesreće u kojoj je navodno stradao Dženan Memić iz Sarajeva.

Sud ih je dosad dva puta oslobodio krivnje, a trenutno se čeka odluka Vrhovnog suda FBiH po žalbi sarajevskog Tužilaštva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.