Šehić: Izbori u Mostaru su moguća misija ako se to želi

Objavljeno: 13.09.17 u 16:11 Autor: A. B. Š.

Da je potrebno izborni proces u Bosni i Hercegovini depolitizirati, te kako su izbori u gradu na Neretvi “moguća misija“ ako se to želi, poručeno je s regionalne konferencije u Mostaru,  pod naslovom “Izbori u Mostaru - (ne)moguća misija“,  upriličene od strane koalicije “Pod lupom“ a namijenjene za predstavnike stranaka i izborne administracije. 

Fokus skupa je bio na nalazima promatranja lokalnih izbora 2016. godine, te Gradu Mostaru, gdje lokalnih izbora nije bilo još od 2008. godine, a glavni cilj, utjecaj na donosioce odluka kako bi se usvojile preporuke Koalicije Pod lupom, koje tretiraju i Grad Mostar, ali i niz tehničkih unapređenja kako bi imali bolje izbore.

Koalicija je po tom pitanju donijela 34 preporuke, od kojih je 12 prioritetnih, 8 namijenjenih za Parlamentarnu skupštinu BiH  i 4 Centralnoj izbornoj komisiji BiH, koja kroz svoje provedbene akte može učiniti unapređenja.

- Prije svega se zalažemo za depolitizaciju izbornog procesa, koliko je to moguće, odnosno profesionalizaciju rada članova biračkih odbora. Prije svega, kroz uvođenje nestranačke funkcije nezavisnog, profesionalnog predsjednika biračkog odbora, ali i kroz javnu objavu imena svih članova biračkih odbora, kako bi se spriječila trgovina mjestima u biračkim odborima - kazao je predstavnik koalicije “Pod lupom“ Dario Jovanović.

Također, zalažu se za uvođenje providnih glasačkih kutija, skraćenje kabina za glasanje, uvođenje skenera za glasačke listiće i slično.

Vehid Šehić, član koalicije “Pod lupom“ i nekadašnji predsjednik CIK-a BiH, ističe kako su izbori u Mostaru moguća misija ukoliko se žele provesti.

- Ali to je samo dokaz političke neodgovornosti onih koji bi trebali implementirati odluku Ustavnog suda i da građanima Mostara omoguće da ostvare prava koja im Ustav garantuje. Treba optužiti one koji onemogućavaju građanima da koriste jedan od temeljnih građanskih prava, a to je da biraju i budu birani. To je nešto sramotno, ali živite u državi gdje ne postoji ustavni patriotizam, gdje se ne poštuje Ustav, odluke Ustavnog suda, zakoni ove države i onda se možete ponašati na način kako se to danas, moram reći, 90 posto političara ponaša - poručio je Šehić.

U prijedlogu novog Ustava Federacije, dodaje Šehić, su predvidjeli da Grad Mostar ima isti status kao Tuzla, da građani Mostara na isti način biraju gradonačelnika i Gradsko vijeće kao što se bira u Tuzli, jer odredbe statuta koje govore o minimalnoj zastupljenosti predstavnika sva tri naroda, su ostale na snazi i sada je pitanje principijelnosti.

- Oni koji selektivno pristupaju uređenju BiH, gdje im odgovara ovakvo stanje će podržati, gdje ne odgovara bit će protiv, tako da je apsolutna odgovornost na političkim strankama - dodaje Šehić.

Jasno je poručio da su još uvijek na snazi one retrogradne snage političke koje žele podijeliti Bosnu i Hercegovinu na tri etnička teritorija i to je suština.

- Oni to rade prekrivene, ali kroz njihova djela vidimo kome je bitna neka općina a nisu mu bitne druge općine - poručio je Šehić.