open-navfaktor-logo
search
Podrhtavanje tla
Seizmolog Brlek: Nije isključena i serija manjih zemljotresa
Poprilično jak zemljotres se osjetio u našoj zemlji, i može se očekivati materijalna šteta, govori Ivan Brlek
26.11.2019. u 10:58
get url
text
Ivan Brlek

Seizmolog Ivan Brlek iz Federalnog hidrometerorološkog zavoda nam je potvrdio da je epicentar zemljotresa koji je jutros u 10.19 sati potresao našu zemljiu, i poprilično uznemirio stanovištvo, bio jačine 5,2 po Rihteru. Kaže kako nije isključena i serija manjih zemljotresa.

- Epicentar je u Nevesinju, magnituda 5,2 po Rihteru. Poprilično jak zemljotres i može se očekivati materijalna šteta. Na području Balkana je očigledno došlo do jačeg pomijeranja tektonskih ploča. Mada, ne znači da je albanski zemljotres uzrok zemljotresa u našoj zemlji. Dakle, mogao se desiti i bez zemljotresa u Albaniji - rekao nam je Brlek.

Upitali smo da li se u narednim satima može očekivati serija manjih zemljotresa usljed smirivanja tla.

- Mi smo poprilično trusno područje. U svakom slučaju zemljotres ne može niko da predvidi. Može se za očekivati serija manjih zemljotresa nakon ovog čiji je epicentar bio u Nevesinju - kaže Brlek.

Prema informacijama sa stranice Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (emsc-csem.org), epicentar je bio devet kilometara od Blagaja, odnosno 79 kilometara južno od Sarajeva. Oni navode da je jačina zemljotresa 5.4 po Rihteru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.