open-navfaktor-logo
search
Skandali s pedofilijom
Seksualno zlostavljanje: Katolička crkva pooštrava krivično pravo
Imajući u vidu brojne skandale s pedofilijom, Vatikan je u Crkveno pravo uvrstio i član protiv seksualnog zlostavljanja djece od strane svećenika. To je izmjena zakona koju su žrtve već dugo zahtijevale.
04.06.2021. u 20:15
get url
text

Papa Franjo je pooštrio vatikansko krivično pravo i uveo jasnije propise u vezi sa zlostavljanjem i predstavljanjem seksualnog nasilja. Norme bi morale pratiti promjene u društvu i "Nove zahtijeve naroda Božjeg", stoji u apostolskoj uredbi pape Franje, koju je objavila Sveta stolica.

Crkveni Kazneni zakon – knjiga VI Kodeksa Kanonskog prava – do sada je predviđao kažnjavanje seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane svećenika na osnovu kršenja šeste Božije zapovijesti – "ne čini preljubu". Ta formulacija koja govori i o nepridržavanju celibata, u svjetlu skandala sa zlostavljanjem i u kontekstu građanskog prava smatra se zastarjelom i nejasnom, piše Deutsche Welle.

Pored zlostavljanja, također će se oštrije sankcionirati i kršenja obveze nadzora i financijske malverzacije, tako da crkveni poglavari neće više moći sami birati hoće li kažnjavati dokazane prijestupe ili ne. A seksualno zlostavljanje će, isto kao i ubistvo ili abortus, biti tretirano kao krivično djelo "protiv ljudskog života, časti i slobode". S ovom klasifikacijom želi se postići bolje sagledavanje težine prijestupa, rekao je nadbiskup Filippo Iannone, predsedavajući Savjeta za pravne tekstove tijekom predstavljanja novih odredbi.

Također se pominje i posjedovanje te širenje pornografskih materijala sa maloljetnicima kao i zlostavljanje punoljetnih podređenih od strane njihovih pretpostavljenih (ili zvaničnih autoriteta).

Osim toga će ubuduće biti kažnjavani i oni koji ne budu provodili presude ili kaznene dekrete, ili ako ne budu proslijeđivali prijave onako kako je to predviđeno zakonom. Novina je pritom eksplicitno uvođenje pretpostavke nevinosti dok se ne dokaže suprotno.

Reforma stupa na snagu 8. decembra ove godine, objavio je nadbiskup Iannone. Time se biskupijama i diocezama daje vremena da prilagode regionalne odredbe.

Rad na reformi krivičnog prava trajao je dobrih 12 godina. Formalni pokretač bio je papa Benedikt XVI 2009. godine. Biskupske konferencije širom svijeta, crkveni poglavari i pravnici bili su uključeni u rad na reformi krivičnog prava Katoličke crkve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.