open-navfaktor-logo
search
Fudbaleri slomljeni
Selektor Danske demantovao UEFA-u: Traumatično iskustvo, već sam gubio igrača na terenu
Kasper Hjulmand, selektor fudbalske reprezentacije Danske, priznao je da su neki njegovi izabranici potpuno emocionalno slomljeni nakon drame u kojoj se Christian Eriksen borio za život.
13.06.2021. u 13:22
get url
text

Danac se srušio na teren u 43. minuti susreta protiv Finske, ali zahvaljujući brzoj intervenciji saigrača i medicinskog tima izbjegnuto je najgore.

VEZANI TEKST - Kapiten Danske je heroj dana: Spasio život Christianu Eriksenu

Iako nikom nije bilo do fudbala, UEFA je odlučila da se utakmica nastavi. Dancima i Fincima ponudila je dvije opcije.

- Mogli smo odigrati utakmicu do kraja odmah u subotu navečer ili u nedjelju u podne. Kad smo čuli da je Eriksen dobro, odabrali smo prvu opciju - rekao je Hjulmand, te je tako demantovao UEFA-u koja je tvrdila da su obje ekipe "htjele nastaviti igrati".

Doduše, UEFA nije pravila pritisak da se utakmica odigra sinoć, ali igrači nisu imali previše izbora.

- Bila je to jako teška večer na koju smo se svi podsjetili što je najbitnije u životu. To su bitni odnosi s ljudima, to su ljudi koji su nam blizu. Porodica i prijatelji. Sve, baš sve misli su s Christianom i njegovom porodicom - istakao je Hjulmand, dodavši:

- Postoje igrači koji su potpuno emocionalno slomljeni. Gotovi. Igrači koji na drugi dan ne bi ni mogli odigrati ovu utakmicu. Oni se međusobno nekako drže, ovo je bilo traumatično iskustvo. Ne možeš igrati s takvim osjećajima. Pokušali smo pobijediti, ali čudo je što su uspjeli izaći na teren i pokušati igrati.

Jedan od onih koje je drama oko Eriksena slomila bio je i kapiten Simon Kjaer, koji je svojom reakcijom spasio saigrača (pritrčao mu i izvadio jezik iz usta, te ga je okrenuo u pravilan položaj dok ljekari nisu stigli što je spriječilo gušenje). Kjaer nije mogao završiti utakmicu i tražio je izmjenu u finišu...

VEZANI TEKST - Čuveni kardiolog saopćio tužnu vijest: Eriksen je vjerovatno završio karijeru

Danski selektor je, piše Ekstrabladet, otkrio kako mu ovo nije bio prvi slučaj gdje je zamalo izgubio nekog od igrača na terenu.

- Kao trener, već sam bio u situaciji gdje smo gubili jednog od igrača na terenu - otkrio je Hjulmand, misleći na bivšeg fudbalera Jonathana Richtera, kojeg je na trening utakmici pogodio grom! Hjulmand je tad bio pomoćnik u Nordsjaellandu.

Richter je preživio nesreću, ali su mu doktori nakon nekoliko sedmica u induciranoj komi amputirali nogu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.