open-navfaktor-logo
search
Optimizam u Prištini
Selektor Kosova uoči mečeva odluke: Filozofija nije u pobjedi, već u dobroj igri
U poslednjem krugu kvalifikacija za plasman na EURO, Kosovo u četvrtak gostuje Češkoj, dok će u nedjelju ugostiti Englesku
11.11.2019. u 14:44
get url
text

Na pragu dvije odlučujuće utakmice za plasman na Evropsko fudbalsko prvenstvo 2020, selektor kosovke reprezentacije Bernard Challandes poručio je da nije filozofija u pobjedi, već u dobroj igri, javlja Anadolu Agency (AA).

U posljednjem krugu kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo 2020, reprezentacija Kosova gostuje Češkoj u četvrtak, 14. novembra, dok će u nedjelju, 17. novembra, ugostiti Englesku na stadionu "Fadil Vokrri" u Prištini. Tim povodom, selektor Challandes je kazao da su pred Kosovom dvije važne utakmice i da je bitno imati svoj način igre. On je pred predstojeći meč sa Češkom izrazio optimizam.

- Većina ljudi sada misli da moramo pobijediti i jednostavno moramo pobijediti, a ako ne pobijedimo u Češkoj, sve je gotovo. Ne mijenjam filozofiju igre i ta filozofija nije u pobjedi, već samo u dobroj igri - rekao je Challandes.

On je kazao da kao trener želi pobjedu.

- Za mene je jasno, ja sam trener i želim da pobijedimo u meču. Što se tiče konkretnog rezultata, dovoljno mi je da pobijedimo 1:0 ili 2:0 za nas i to uopće nije problem - dodao je Challandes.

On je naglasio da bi nakon mečeva sa Češkom, ukoliko pobijede, fudbaleri Kosova mogli da igraju meč života protiv Engleske jer bi odlučivali o plasmanu na EURO 2020. Pobjeda Kosova protiv Češke i barem remi protiv Engleske ili češki poraz protiv Bugarske, odvelo bi Kosovo na EURO u prvom pokušaju da se plasira, manje od četiri godine nakon pridruživanja UEFA-i i FIFA-i.

Na pitanje novinara AA o zdravlju napadača Vedata Muriqija, koji igra u turskom klubu Fenerbahče, a koji je povrijeđen u posljednjoj utakmici sa Kasimpašom u petak, Challandes je rekao da Muriqi iz dana u dan postaje sve bolji. Dodao je da mu je Muriqi rekao da ima bolove, ali da mu se stanje poboljšava i da će biti spreman do četvrtka. Govoreći o razvoju Muriqija kao igrača, kosovski trener priznao je da imao utjecaj i njegov transfer u veliki turski tim Fenerbahče.

- Apsolutno da, to je utjecalo na njegov prelazak u Fenerbahče. Igrao je u Rizesporu i dobio priliku da igra u klubu najvišeg nivoa, kakav je Fenerbahče, ali to je dokazao i igrom. Definitivno smo veoma zadovoljni razvojem koji je Vedat imao u ovom periodu - rekao je Challandes.

Selektor Kosova rekao je da je fizičko stanje igrača uopšte, uoči meča sa Češkom i Engleskom, dobro i da je moral u igrača na visokom nivou.

- Moral naših igrača je visok, ali to nije dovoljno. Ako želite proći u završnicu Evropskog prvenstva, borbeni duh nije dovoljan. Postoji nešto važnije od toga, a to je imati dobre igrače, igrače koji igraju fudbal - dodao je Challandes.

Kosovo igra u Grupi A sa Engleskom, Češkom, Crnom Gorom i Bugarskom.

U Grupi A trenutno je Engleska na prvom mestu sa 15 bodova, druga je Češka sa 12, treće Kosovo sa 11, dok su Crna Gora i Bugarska sa po 3 poda na začelju tabele.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.