open-navfaktor-logo
search
ZMAJIĆI
Selektor Slaven Musa ponovo okupio kandidate za juniorsku reprezentaciju
Juniorska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine (U-19), koju od 10. do 16. oktobra očekuje kvalifikacijski turnir u sklopu grupe 10 za Evropsko prvenstvo 2019. godine, koji će se igrati u Republici Irskoj, ponovo se danas okupila u Trening centru Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH u Zenici.
27.08.2018. u 19:18
get url
text

Novi selektor Slaven Musa pozvao je 29 potencijalnih kandidata, od kojih mu se odazvalo njih 26. Zbog obaveza prema prvom timu Zrinjskog, koji u srijedu igra zaostali prvenstveni meč protiv Zvijezde 09, nije došao Kristijan Stanić.

- Uz to nam se i na juniorskoj utakmici Širokog Brijega povrijedio Domagoj Marušić, tako da ni on nije tu. Prvi smo put zvali i Luku Garića, koji igra za seniore Offenbacha, ali, njega klub nije pustio jer ovo nije UEFA termin. Generalno, imamo problema s igračima sa strane, kada ih zovemo u ovim terminima - kaže selektor Musa.

Dodao je da su ovog puta pokušali napraviti širu bazu od igrača iz BiH. Pozive su, kaže Musa, dobili igrači iz manje zastupljenih klubova, iz kojih su pozvali njihove najbolje pojedince.

- Međutim, imamo dvije utakmice sa Gruzijom, 5. i 7. septembra, kada očekujemo da ćemo imati cijelu ekipu, jer to je UEFA-in termin. To će biti i naš generalni test za kvalifikacije u Irskoj, gdje nas očekuju i Holandija i Farski Otoci. Znate da smo mi bili u trećem "šeširu", ali sa sam uvjeren da mi imamo dovoljno kvaliteta da budemo među prve dvije ekipe i izborimo plasman u elitni krug kvalifikacija, koje se igraju u martu iduće godine - ističe Musa.

Istakao je da ih čeka težak put, ali i napominje kako je njihov glavni cilj pripremiti što više igrača za mladu (U-21) i seniorsku reprezentaciju.

Što se tiče ovog kampa, plan je, najavljuje Musa, da se danas odradi samo jedan i to lakši trening, a sutra su na programu dva treninga. U srijedu ih čeka i kontrolna utakmica protiv Borca iz Jelaha kod Tešnja (17.30 sati), gdje će uveličati godišnjicu ovog kluba te posljednji trening u četvrtak.

Fudbaleri Marko Brkić iz novog premijerligaša Zvijezde 09 i Đani Salčin iz Sarajeva ističu kako su zadovoljni ambijentom i načinom na koji su oni prihvatili novog selektora, a i on njih.

- Ova je selekcija dugo zajedno, dosta je igrača igralo za U-17 selekciju, ali kada nam se pridruže i igrači koji nisu mogli doći jer ih klubovi nisu pustili, mislim da ćemo biti jako konkurentna ekipa na kvalifikacijskom turniru - smatra Brkić.

On smatra kako su, iako su u Sloveniji igrali protiv starijih igrača UAE, igrali dobro te nezasluženo izgubili jednu utakmicu (2:3), dok su u drugoj odigrali bez golova.

- Dat ćemo sve od sebe da u kvalifikacijama prođemo u elitni krug i, kasnije, na EP. Selektor je dosta pratio naš rad, tako da smo brzo stupili u kontakt igrač-trener i sada je sve lakše - kaže Salčin, koji je dodao kako je bio pun pogodak izbor Muse za selektora, jer se u juniorskoj konkurenciji igra puno više zasniva na taktici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.