open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajuće
Selektor Zmajeva bez ideje: Reakcije Roberta Prosinečkog - nula bodova
U svih šest poraza prvi smo primali gol i nismo uspjeli da se "vraćamo u život"
30.10.2019. u 19:12
get url
text

Sjećate li se kada je fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine posljednji put kreirala preokret i iz rezultatskog minusa stigla do pobjede?

Bilo je to davno, 12. juna 2015. godine, kada smo na Bilinom polju gubili od Izraela, a potom golovima dva Edina - Višće (2) i Džeke stigli do pobjede (3:1).

Žuti prokockao kvalifikacije

Tada je Zmajeve sa klupe predvodio Mehmed Baždarević (pod Mešinom palicom Zmajevi su i na Kirin kupu u Japanu 2016. godine dva puta preokretali utakmice protiv Japana i Danske i na kraju osvojili ovaj trofej - jedini koji krasi vitrine Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH). Njegovom nasljedniku Robertu Prosinečkom to nije pošlo za rukom ni jednom.

Žuti je prokockao priliku da kroz kvalifikacije odvede naš tim na Evropsko prvenstvo 2020. godine, ali ostaje nam prilika da kroz play-off Lige nacija (baraž) izborimo plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta. Ali kako sada svi igraju fudbal i svi daju golove, onda bi nam i baraž mogao biti problem.

Zašto? Potvrđuju to dosadašnje utakmice našeg državnog tima pod palicom hrvatskog stručnjaka. Prosinečki je na klupi Zmajeva sjedio 20 puta i ostvario je osam pobjeda, šest poraza i šest remija.

Zanimljivo, u svih osam pobjeda prvi smo postizali gol i utakmice rješavali u našu korist. Ali isto tako u svih šest poraza prvi smo primali gol i nismo uspjeli da se "vraćamo u život". Reakcije Prosinečkog, odnosno izmjene i promjene taktike, donijele su nam okruglo nula bodova. To govori da Žuti nema plan B.

Od 26 golova koliko smo postigli u eri stručnjaka iz Hrvatske samo dva su zabijali igrači koji su ulazili s klupe. Deni Milošević bio je strijalac protiv Armenije na Grbavici, a Izet Hajrović u duelu protiv Finske na Bilinom polju. S tim da Hajrovićev ulazak protiv Finaca nije plod taktičke zamisli, nego moranja jer je Višća napustio teren zbog povrede, a ulazak igrača Dinama bio je logičan potez.

Selektor često kuka kako nema dovoljan broj kvalitetnih igrača. To je tačno, ali je tačno i to da je Prosinečki znao često lutati sa pozivima i priliku u državnom timu davati igračima koji ili igraju u "lijevim ligama" ili nisu standardni u prosječnim klubovima iz egzotičnih zemalja.

Prilika za probu 

A oni koji igraju u Ligama petice često su prikovani na klupu za rezervne igrače i priliku dobijaju na kapaljke. Svima onima koji prate reprezentaciju u glavi je crni dan iz Yerevana, kada smo jurili zaostatak u utakmici koju smo morali dobiti, a onda je selektor na teren poslao fudbalera Rijeke (Stjepan Lončar), a na klupi ostavio igrača Milana, jednog od najtrofejnijih evropskih ekipa (Rade Krunić). Da stvar bude gora, taj isti Lončar u finišu je autogolom potvrdio trijumf Armenaca. Ko zna šta bi bilo da smo tada u ekipi imali, recimo, Hajrovića, koji je protiv Finaca unio mnogo toga pozitivnog i praktično je pokrenuo Zmajeve do pobjede.

Utakmice protiv Italije i Lihtenštajna bit će prilika da Prosinečki isproba neke nove varijante jer dosadašnja praksa nije donosila rezultat. Za plasman na EURO kroz baraž morat će se promijeniti dosta toga...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.